Kooaba: Telefonen genkender varen på billedet og giver dig et link til at købe produktet

Lars Damgaard Nielsen —  4. December 2009 — Leave a comment

kooaba-logoEn af store udfordringer for reklamer i blade og aviser er, at de er passive. Man kan se på dem – men ikke gøre andet (jo måske gå ned i butikken og købe produktet (men hvem handler længere offline? 😉 ))

Det findes der flere måder at ændre på – allerede kendt er 2d koder som er en nem måde at linke direkte mellem den digitale og den fysiske verden. Snart er det plakaten eller reklamen selv der er linket – uden nogen form for speciel kode.

Bare hold kamereaet hen over reklamen – tag et billede, og find varen. De visuelle tjenester er på vej frem. Kooaba er en af dem der allerede fungerer – og er ude på det kommercielle marked.

Sådan virker Kooaba

Du tager et billede – applikationen Kooaba uploader det  til en server, og hvis den genkender billedet får du vist en menu med muligheder. Du kan twitte om produktet, læse mere og det som producenten sikkert helst vil have dig til: Købe produktet.  F.eks. kan du købe kniven i reklamen jeg har brugt i videoeksemplet herunder.

Det kræver en applikation (som du kan hente i App Store eller Android Market).

I novemberudgaven af Wired er det muligt at tage billeder af størstedelen af reklamerne og få vist ekstra indhold. Det er fedt når det virker og jeg har på min telefon (HTC Hero) ikke oplevet at billedet var for dårligt til at blive genkendt.

Fordele og ulemper

Der er noget malurt i bægeret. Det går langsomt når billedet skal uploades til serveren (videoen ovenfor viser det. Min telefon var forbundet til 3g nettet).

Hvad der er værre er: I Wired er det ikke synligt på forhånd, hvilke reklamer man kan tage billede af. Man må dykke ned et index der forklarer, hvilke sider reklamerne er på. Det er ikke godt nok. Dårlig affordance!

Liste i Wired over reklamer som virker med KooabaDet kræver selvfølgelig også, at reklamen er registreret hos Kooaba, før telefonen kan vise linket til varen.

Hvis jeg i dag skulle vælge mellem en 2d kode og Kooaba vil jeg stadig foretrække at bruge 2d koden. Den viser tydeligt forbrugeren, at her kan man noget ekstra.

2d koden tager heller ingen (eller kun meget kort) tid at genkende. Så der ikke langt fra scanning til indhold. Ventetiden er i bund.

Det er selvfølgelig nogle faktorer der ændrer sig. Så om 2-3 år har jeg sikkert en anden holdning 😉

Scan din bil og få informationer

Lige nu er det kun billeder Kooaba kan genkende. Jeg gætter på der snart kommer fysiske objekter med, så jeg kan tage et billede af min gamle Seat Toledo og få ekstra data på min telefon om min øse.

Som en lille bonusinfo, så er teknologien bag Kooaba udviklet af det samme universitet som har lavet 2d koden EZ, Swiss Federal Institute of Technology Zurich, eller ETH Zurich som de hedder i hjemlandet. EZ koden går også op på en server og tjekker, hvad den skal vise.

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

No Comments

Be the first to start the conversation.

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*