Googles Nexus One telefon: To skridt frem og ét tilbage
“224” />I tre dage har jeg brugt Googles nye telefon Nexus One som min primære telefon. Dvs. den er brugt til mails, billeder, musik, surfing, beskeder, navigering, spil, underholdning – og til at snakke i.
Med udgangspunkt i mit eget brug kommer her min anmeldelse af Nexus One. Telefonen har jeg desværre kun til låns i et par dage.
Jeg fik den i torsdags (og det var meget svært at lade den ligge …).
Takket været skyen (det at data ikke ligger lokalt, men ude på tjenester på nettet) var det let at flytte og muligt at gøre Nexus One til primær telefon for nogle få dage.
Alle mine podcast var synkroniseret, og når kontakterne kommer fra Facebook og Google og mailen er GMail, ja, så er det lige meget, hvilken telefon jeg logger ind på. Bare den understøtter tjenesterne.
Men til sagen:
Overordnet set: Du finder ikke noget revolutionerende ved Googles nye telefon Nexus One (Android 2.1), hvis du har prøvet andre versioner af Android. Jeg har tidligere brugt HTC Tattoo (Android 1.6 med Sense) og HTC Hero (Android 1.5 med Sense), som er telefoner, der kører med HTC’s eget lag oven på Android, den såkaldte HTC Sense. Jeg oplever et klart tilbageskridt med Nexus One på brugervenligheden. Men teknikken fejler intet, og nogle af de nye applikationer er skønne 🙂
Om Android
Android er et open source styresystem til mobiltelefoner, som Google sammen med 65 andre virksomheder udvikler på i Open Handset Alliance. Styresystemet er en mobil version af Linux og findes idag på 10-20 telefoner og vil i 2010 runde omkring 50 forskellige typer af telefoner. Android bliver også brugt i andet, f.eks. små medieafspillere.
Fremskridt med Nexus One
De fremskridt Nexus One gør, gør den ikke unik. Det er fremskridt på applikationer og på funktioner i Android. Funktioner og applikationer der også kommer til andre telefoner, når de bliver opdateret.
Til gengæld er der fut i fejemøget på hardwaresiden med en hurtigt processor og en skærm så stor, lysende, skarp og klar, at du næsten får ondt i øjnene. Kameraet på 5 mp tager skarpe billeder 🙂
Her er de specifikationer for telefonen, jeg mener er de mest interessante for Nexus One. Du finder dem alle sammen i Googles egen pressemeddelelse:
- Display: 3.7″ AMOLED 480×800 WVGA display
- Thinness: 11.5mm; Weight: 130g
- Processor/Speed: Qualcomm Snapdragon™ 3G QSD8250 chipset, delivering speeds up to 1GHz
- Google Maps Navigation: offering turn-by-turn driving directions with voice output.
- Email: multiple Gmail accounts; universal inbox and Exchange support.
- Phone book: aggregate contacts from multiple sources, including Facebook.
- Enter text without typing.
- Use a voice-enabled keyboard for all text fields: speak a text message, instant message, tweet, Facebook update, or complete an email.
- Tell your phone what you want it to do.
- Search Google, call contacts, or get driving directions by just speaking into your phone.
- Dynamic, interactive, live wallpapers react to the touch of a finger.
- 5 megapixel camera includes LED flash, auto focus, zoom, white balance and color effects.
- Record Hi-Res MPEG4 video, and then upload to YouTube with one click.
Det største fremskridt er talegenkendelse. Den virker desværre kun på engelsk, men det er sikkert kun et spørgsmål om tid, før vi kan tale på dansk til vores telefon.
Det er virker rigtig fedt at kunne sige “Find McDonald’s”, og så finder den den nærmeste McD på Google Maps (ikke at jeg nogensinde for brug for at finde en McDonald’s!). Når man snakker til sin telefon, kigger omgivelserne mærkeligt på en … så jeg tvivler på, at det er noget jeg ville bruge til at diktere mails og sms’ser, som man også kan. Det er lidt for besværligt at sige “Hi John – Period – I’m being late – Period”, men til navigeringskommandoer og normale googlesøgninger virker det meget logisk.
Et andet fremskridt er processoren i telefonen. Den kører meget, meget hurtigt. Websider loader med næsten lige så stor hastighed som på min computer (på 3g-nettet), og har du flere programmer åbent på samme tid, hakker den ikke, ligesom min HTC Hero nogle gange gør.
Den applikation, der imponerer mig mest, er visuel søgning med Google Goggles. Man tager et billede af et logo, et visitkort, et maleri eller noget helt fjerde, og programmet viser dig resultatet på Google. Se videoen herunder.
En af de ting, som ikke virker i Danmark, er Google Maps med turn-by-turn directions, altså der, hvor GPS’en giver dig komandoerne med en stemme “drej til højre, kør lige ud” osv. Den funktion kommer nok også, når telefonen officielt kommer til Danmark – hvilket Google ikke aner, hvornår er.
Det største fremskridt for mig at se er, at det er Google selv, der står for salget af telefonen. I USA kan den kun købes på Googles egen hjemmeside, og den kan købes ulåst eller med abonnement. Google har med denne nye telefon sat sig på hele infrastruturen og styringen omkring telefonen – og det er revolutionerende. De satser på at give dig en 100 % Google-oplevelse. I USA er det et kæmpe fremskridt, for her er det ikke normalt at købe ulåste telefoner – og hvor vi i Danmark binder os i et halvt år til et teleselskab, binder du dig i USA for 2 år.
Tilbageskridt med Nexus One
Når jeg har nævnt alle de fremskridt, der er med Nexus One, skulle man tro, at det hele var godt. Men det er det faktisk ikke. Selvom tilbageskridet kun er ét sølle punkt, er det et punkt, der for mig er altafgørende. Brugervenligheden fejler.
Selvom applikationerne er fede – jeg elsker at snakke til Nexus One og lave visuel søgning af alt, jeg kan komme i nærheden af – er det, som om der er for meget ingeniør over denne telefon. Små ting, som at skulle stille en alarm, er stadig for klodset – og vil du tage tid på noget, er det ikke lykkedes mig at finde noget så simpelt som et stopur. Det måtte jeg på Android Market efter. Google burde efter min mening have kigget meget mere på, hvad der virkede på HTC’s Sense.
HTC Sense udmærker sig for mig ved, at de har taget det bedste fra Android og lagt nogle af de standard-funktioner, man forventer af en telefon – som f.eks. stopur – ind i telefonen. Og så har de gjort det hele en tand mere brugervenligt.
Konklusionen
Hardwaren og nogle af applikationerne er simpelthen så seje, at jeg godt gad have telefonen – på trods af at brugervenligheden ikke er i top. Stod jeg overfor at skulle have ny telefon, ville jeg vælge Nexus One.
Havde jeg lige købt en anden telefon, ville jeg vente på, at HTC kom med en telefon med Android 2.1 (den version af Android som Nexus One kører), hvor de havde lagt deres Sense oven på.
Eller også ville jeg vente til, at HTC fik opdateret deres Tattoo og Hero til at køre Android 2.1 med Sense. Noget de har lovet siden oktober. Uden at holde det. Kom nu HTC!
Læs mere
Jeg er ikke den første dansker til at anmelde den. En tidligere iPhone bruger (af alle versioner!), Lasse Romme har lavet en to videoer om telefonen.
Hvad mener du?
Har du selv prøvet Nexus One, og tager jeg helt fejl? Eller hvordan har du selv oplevet at bruge en Android telefon? Læg endelig en kommentar eller to – eller skriv til mig på twitter.
Det lyder jo til at Nexus One er en ganske lækker telefon!
Jeg har jo selv en Hero og er ret begejstret for Android. Jeg bider især mærke i, det du skriver omkring tilbageskridtet i GUI’en i forhold til HTC’s Sense. Jeg er selv rigtig vild med HTC Sense og tror også, jeg vil savne det, hvis jeg skulle over på en “Google Experience”-telefon. Problemet er bare, som du også selv er inde på, at HTC Hero stadig kører Android 1.5.
For mig at se er dette måske en af Androids største udfordringer. Man får måske den bedste brugeroplevelse med HTC Sense, til gengæld må man så leve med HTC’s komplette ignorance overfor eksisterende kunder, mens man hos Google får en telefon, som er sikret regelmæssige opdateringer, men som går på kompromis mht. brugeroplevelsen.
I den ideelle verden ville Google vel købe rettighederne til HTC’s Sense UI (eller hyre HTC’s designteam eller what ever :D) og så gøre den til Android standard og så kunne HTC få lov at koncentrere sig om det de kan finde du af, nemlig hardware og så lade mere kompetente kræfter stå for software-supporten. Men det sker jo nok næppe.
Det bliver spændende at se hvordan nogle af de andre producenter, som har lavet UI-modifikationer håndterer softwareopdateringer – jeg tænker fx på Sony Ericsson med deres X10.
Kan rigtig godt lide selve Nexus One designet. Det er absolut en telefon jeg vil overveje, men nok ikke lige nu. Vil vente ½ år tid eller nok når den kommer til DK.
God lille anmeldelse du har og også meget rart med de videoer til Rommes
Du har helt ret i at HTC sylter opdateringer på den vildeste måde. De har i snart 3-4 måneder sagt det kom. Men kan ikke sige hvornår og hvordan.
Hvis ud køber HTC Sense – så vil jeg gerne være med 😉
Mht. andre producenter, så gad jeg også godt prøve Motorolas version. Det er spændende at se, hvad det alle sammen kan få ud af det, når grundingrediensen er den samme. Android er lidt ligesom surdej. Det kan se ud på mange forskellige måder! Hvilket er både en velsignelse – og en forbandelse. For så ved man ikke helt hvad man køber, når man køber en Android telefon. Til gengæld vil man så stadig kunne finde den der passer en bedst. I stedet for alle sammen at rende rundt med det samme system.
Så fik jeg lige læst din anmeldelse.. og hmm.. jeg er godt nok ikke enig.
Nexus one er måske ikke revolutionerende, men i min verden, er det den første Android mobil, der viser sit fulde potentiale! hardwaren er nået op på højde med software kravene, og telefonen performer som den burde have gjort fra dag i et (det er det der gør at den ikke er revolutionerende) men den er et kæmpe skridt i den rigtige retning, og den viser stort potentiale.
Nu arbejder jeg med IT til dagligt, og det kan være derfor jeg på ingen måde kan se din pointe mht til brugervenlighed, en inginør grad? Arh! hva. Korrekt, det tog mig 2 minutter at finde uret i menuen, og yderligere 10 sekunder at få den knaldet ud på desktoppen. men udover det syntes jeg nu alt er lige frem og til at finde ud af..
Min eneste erfaring med sense, er på en mod’et Magic, så jeg har nok ikke fået det bedste indtryk, men jeg vil ikke i nærheden af sense, før jeg er sikker på det køre lige så flydende som min N1.
Hvis man skal sætte fingeren på noget negativ, så er det googles multimedie support, det har været utrolig svært for mig at finde en player der kunne afspille wmv og avi, men det lykkedes dog, grunden til jeg overså den var pga af de dårlige anmeldelser, og de dårlige anmeldelser skyldtes Magi / Hero bruger, hvor telefonen ikke har hardware nok til at trække rezising, og playback af u konvertere filer. det kan N1’ern. Så mon ikke vi kommer til at se mange flere applikationer af denne type frem over?
(indlæg oprindelig skrevet på mobildebat.dk men syntes lige jeg ville dele det her også)
Hey Lars
Godt med en god anmeldelse. Det lyder som et rigtigt spændende produkt, især det med at hardwaren er ved at være hurtig nok til at det ikke bliver en gene.
Jeg hæftede mig ved dine syncede podcasts, hvilket program bruger du? Jeg har brugt Google’s eget Listen, men jeg har endnu ikke fundet noget hvor jeg har kunne synkronisere mellem flere enheder, det har irriteret mig en del.
Men nu håber jeg godt nok også snart HTC får sparket sig selv bagi, og kommer med den opdatering til Hero som de lovede mig for 2 eller 3 måneder siden. De er godt nok sløve.
Jesper Jarlskov
@Jesper Jeg bruger Googles Listen. Da jeg loggede ind på Nexus One fandt den selv alle dem jeg abonnerede på og de lå klar i listen.
Håber også HTC tager sig lidt sammen og begynder at lave support i stedet for at lave “sendt og glemt” taktik.
Nå, men det er da meget lækkert hvis den selv holdt styr på det. Så mangler jeg kun en desktopudgave der også kan synces med 🙂
Hej
Jeg kender en som bor i USA og han har lovet mig at købe en nexus one med hjem til mig.
Spørgsmålet går så på. Kan jeg bruge den her i DK med mit eget sim kort hvis den er købt uden sim lås.
Frank
De første anmeldelser af den nye ultra-mobile, som Google kalder Nexus One, har stort set været positive. Den tekniske drift skriver Jon Stokes for eksempel, og den samlede pris for Nexus One er lavere end for iPhone.
Spørgsmålet er: Hvem vil vinde super mobil slags scramble: Apple eller Google? Personligt mener jeg, Googles tilgang til værdikæden er korrekte, og at Android-baserede telefoner vil derfor vinde over iPhones – i det lange løb.
Hvilken mobiltelefon havde du før du testede den Google telefon ?.
Hvad er din oplevelse af de touchsensitive knapper i bunden kontra Hero’s fysiske knapper?
Jeg synes det virker som en uheldig udvikling at “gemme” disse funktionsknapper som man før kunne finde i blinde…
@Jesper Jeg har en HTC Hero med Android 1.5 og HTC Sense
@androidbruger Jeg giver dig ret i de fysiske knapper var at foretrække. Specielt fordi touchkknapperne ikke fungerer særlig godt, hvis man ikke holder telefonen i hånden. Den fysiske udformning er heller ikke så god, når man som jeg er blevet vandt til aldrig at skulle tænke over, hvilken vej man vender telefonen når man lægger den på bordet. Med nexus kan du komme til at ridse skærmen – det kan man ikke på Hero, pga. det lille bræk telefonen har.
Lader til de har ofret nogle ingeniør-agtige gode funktioner for designet – for at den skulle ligne iPhone mere?!
Giv lyd når du har fået din OTA update. DET er da smækkert 🙂
Det kan du fint. Ingen problem!
@ Frank: Er lige vendt hjem fra USA med en Nexus One. Den kommer uden sim lås som standard så du propper bare dit sim kort i og voila. Intet problem. Har så ikke fået undersøgt, hvilken data plan man bør og kan købe sig til herhjemme…
For at få dansk ordbog og skandinavisk tastatur, gå ind i “Market”, download Scandinavian keyboard og Danish dictionary. Når du så kommer ind i tasturet igen, hold derefter 123 knappen nede indtil du kan vælge det til.
Bra skrivet. Tack för en bra sida
jeg har en Nexus one. den virker perfekt du oven i købet ringe via WIFI.
jeg kan finde lige det jeg haer brug for på A. market og der er fra “ingenør” grad apps men også “normale” apps.
jeg er 15 år og bruger alt på nexus one og mer men er også meget teknisk når det kommer til mobiler.
Er der nogen der har nogen holdninger til manglen på multitouch? Virker det, er det ok, eller er det irriterende ikke at kunne pinchzoome etc etc?
Hej.
Jeg har fået en Nexus one, men den er på engelsk.
Kan man finde en app eller noget der kan gøre den dansk?