Indholdet betyder mere end formen – igen

Lars Damgaard Nielsen —  21. April 2008 — 6 Comments

Da internettet stadig traskede afsted i sine barnesko, var det det først med en larmende modemopkobling som sagde mærkelige lyde, inden der præsenterede sig noget tekst på den lokale BBS opslagstavle. Så kom world wide web til i 1989 med en grafisk præsentation der for alvor tog fart i midten af 1990’erne som vi kender www i dag. Men nu går det den anden vej igen – grafisk vel at mærke.

Da RSS feedet kom til i 1999 ændrede måden man kunne få sine informationer på igen. Nu var det muligt at abonnere på indholdet af en hjemmeside – uden at se al grafikken. Det har lige så stille udviklet sig, så enhver hjemmeside med respekt for sig selv i dag tilbyder feeds. Alt det her er der jo i og for sig intet nyt i. Men det tankevækkende kommer her:

En ny generation af tjenester er ved at gøre nettet uafhængig af den grafiske præsentation der ellers er arbejdet på i snart 20 år. Og her tænker jeg ikke på traditionelle feed readere.

Der er tjenester som for eksempel Friendfeed. Her tilføjer man de feeds man selv generere fra sin blog eller konto hos fototjenesten Flickr. Og så gælder det ellers om at finde sine venner og det de deler.

Det interessante med sider som Friendfeed er, at alle kommentarer til indholdet er hostet hos Friendfeed. Så ikke mere noget med at kommentere direkte på vennernes blog, eller inde på deres billeder. Diskussionen og kommentarerne kommer til at ligge et andet sted.

Det er jo alt sammen en meget god måde at samle kommentarer – men hvad så, hvis der kommer besøgende forbi på ens blog? De kan jo ikke se den diskussion en blogpost har genereret. Og så forsvinder det sociale på bloggen. Det syntes jeg er en skam – og som forfatter til en post har man nødvendigvis ikke mulighed for at følge med i debatten. Eksemplet herunder er fra Friendfeed, hvor det hele ligger på Friendfeeds servere.

Ifølge bloggeren Louis Gray så ønsker mange brugere af Google Reader en blød mellemvej:

One of the more frequently mentioned suggestions for avid Google Reader users is the addition of comments to the service, so RSS readers could respond to blog posts, either directly from the reader and back to the originating blog, or within the Google Reader community itself, in effect, becoming a social network.

Personligt syntes jeg ikke om den sidste idé, men bedst om den første. Kommentarerne må gerne komme i et feed og det gør heller ikke noget det er muligt at skrive kommentarene direkte, men de kommentarer man så lægger i feedreaderen skal også blive skrevet tilbage til den side diskussionen oprrindelig kommer fra.

Om det så sker direkte fra Google Reader uden man ser det grafiske på siden er lige meget. Vigtigst er det, at alle har mulighed for at følge med i den debat der er skabt om et indlæg – og debatten ikke ender bag et kodeord på en eller anden tjeneste.

Lige gyldigt, hvordan det ender – om kommentarer til indhold sker på tjenester der er lukket omkring brugerne, eller om tjenesten smider kommentaren tilbage til den originale post – syntes jeg overordnet det er interessant, at det vigtigste igen er blevet indholdet – og ikke den måde indholdet grafisk er præsenteret på.

Som alt andet i livet går internettet i ring. Det startede med tekst, gik over i grafik – og går nu mod tekst igen. Mon ikke det på et tidspunkt går mod flashy grafik og animationer igen…?

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

6 responses to Indholdet betyder mere end formen – igen

 1. Spændende. Anyhed har lidt af det. Her er det også muligt at smide en kommentar til et indlæg. Som f.eks. indlægget her: nu skriver jeg her, men kunne også have skrevet på Anyhed, hvor du selv har lagt den ud.

  Mht. det grafiske: min feedreader tager grafikken med – og det synes jeg er ganske rart.

  Tak for et godt indlæg.

 2. Ja rigtig spændende læsning og giver mig faktisk lidt en ide til et script på aNyhed hvor man direkte på sin blog kan vise kommentare skrevet på aNyhed.

  Vil lige gå i tænke boks og opveje tingene mod hinanden.

 3. Bestemt spændende. Og er helt enige i problematikken omkring kommentarer på egen side vs. kommentarer på de forskellige services. På den ene side er det smart, men må da sige fra egen erfaring nedsættes lysten til at blogge hvis man aldrig ser en eneste kommentar på egen side. Før hen kunne dårligt indhold opvejes af flot og spændende grafik, i dag er det heldigvis sådan at indholdet frem for alt bestemmer og den flotte grafik kan allerhøjest understøtte (i de fleste tilfælde) og lad os håbe det fortsætter sådan!

 4. Godt at laese om den her debat paa Dansk. Har haft diskussion paa Twitter vedrorende spinkelheden af udvalg paa Dansk i blog verdenen.

 5. Potter: Har lagt mærke til den – men der tænker jeg, at dens kommentar felt også er beregnet på det man skriver, når man “anbefaler” en nyhed – og nødvendigvis ikke kun indholdet på bloggen. Men jo, du har helt ret i det er meget derhen ad.

  Claus: Det lyder fedt med en plugind fra anyhed.dk til sin blog! Men kunne man ikke bygge den sådan at den kan smide dem direkte på bloggen? Når alle mulige spam botter (som jeg først har lært at kende i går…) kan det, så må det vel kunne lade sig gøre. Men det ved du meget mere om end mig!

  Martin: Du har ret i det er både for og imod. Det er fedt at noget indhold kan skabe debat, men hvis det er en debat man ikke er med i, så er det jo knap så fedt. Omvendt – er det jo godt et blogindlæg får nogen til at diskutere og tænke sig om, lige gyldig hvor … Men hvis jeg kunne bestemme skulle man kunne følge med som forfatter, hvilket nok er utopi, for tænker jeg på alle andre former for kommunikation, skaber det jo debat uden dem der er oprindelsen til kommunikationen. Det kan være en sms, hjemmesider, radio, tv, avis og blogs.

  Aidan Mann: Den debat gad jeg godt se noget af. Ser om jeg kan finde den gennem dig når jeg er tilbage fra ulandsinternetland Rusland.

  Og så er jeg overordnet lidt offline for tiden pga. af lidt ferie fra Rusland… så jeg tror der kommer en blog post inspireret af det.

 6. Dette burde være bekymringsfullt for alle nettavisene, der rundt 50% av den visuelle flaten er fylt opp av bannerannonser. Når internettbrukerne blir mer sofistikerte, vil RSS-feeds og andre aggregeringsmetoder bli like alminnelige som å lese nettsteder.

  Personlig holder jeg meg unna nettaviser på grunn av det enorme reklametrykket, og leser heller nyheter gjennom Google News og RSS.

  Ja — vi er absolutt lei av all den visuelle blinkingen. Innholdet betyr mer enn formen.

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*