Hvilke sociale netværkssites er det FDIM mener de ældre bruger?

Lars Damgaard Nielsen —  30. April 2008 — 12 Comments

Foreningen af Danske Internetmedier (FDIM) kom i går med en 62 siders rapport om “Danskernes brug af internettet”. En af de historier som rapporten gav grundlag for i går på Politiken.dk var “De ældre elsker også Facebook”.

I rapporten (som kan læses her i sin fulde længde) står der omkring de forskellige aldersgruppers brug af tid på sociale sites på side 38:

Men der er en overraskende og klar tendens, når man ser på alder og tidsforbrug. Således brugte de unge på 15-25 år gennemsnitligt godt 5 timer i januar måned, mens den midterste aldersgruppe på 26-44 år brugte ca. 4 timer og 15 minutter. Længst brugte imidlertid den ældste halvdel af befolkningen. Gruppen på 45+ brugte godt 5 timer og 20 minutter. Denne fordeling viser med al tydelighed, at sociale netværk er blevet mainstream og langt fra længere kun er et ungdomsfænomen.

Jeg spørger bare: Hvilke sociale netværkssites er det de ældre bruger? Det står der intet om i rapporten. Personligt kender jeg ikke nogen som over 45 år (jeg ved godt de ikke er ældre – men på Facebook er du altså ældre, hvis du er over 45 år gammel) som bruger Facebook eller Myspace. Til nød LinkedIn eller Plaxo.

Min undren ledte til, at jeg skrev til en af forfatterne af rapporten og spurgte, hvilke sociale netværk det er de ældre bruger så meget tid på. Det glæder jeg mig til at høre svaret på. For jeg er spændt på at se, hvor jeg finder mine forældre online 🙂 !

Hvis du ved, hvor jeg skal lede efter +45 år på sociale netværks tjenester, så smid gerne en kommentar 🙂

Og jeg skal på forhånd undskylde, hvis jeg har undret mig forkert. Men jeg syntes bare det er underligt, at dem over 45 år bruger mere tid på sociale netværkssite end dem under.

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

12 responses to Hvilke sociale netværkssites er det FDIM mener de ældre bruger?

 1. Mikkel Hauge Kofoed 30. April 2008 at 18:00

  Jeg ved godt det ikke modbeviser din påstand, men jeg kender rigtig mange i alderen 35-40 der gør meget brug af facebook, men de skilter måske ikke så meget med deres alder. (Ung med de unge 🙂
  LinkedIN er også meget brugt af folk over 45, i hvert fald i IT kredse.
  Min svigerfar på 70 inviterede mig for et års tid siden til Plaxo.

  Men internettet er så meget andet end web 2.0 hippede netsteder (facebook, youtube m.fl.). der er jo tusinder af debatfora (med profiler), hvor der kan udveksles alt fra kageopskifter, over børneopdragelse til bilreperation og gør det selv. Disse netsteder må jo også kaldes sociale tjenester.

  Endelig må man også tage højde for at internetnetværk kan eksistere i ubemærkethed.

 2. Jeg kan godt se din pointe. Jeg kender også en del som bruger f.eks. LinkedIn og Plaxo som er over de 45 år – men i undersøgelsen fremgår det, at det (som jeg kan se det) netop ikke er de tjenester, hvor jeg kunne forestille mig at der var folk over 45 år, som var tidsrøverne på nettet. I en opgørelse over tidsforbruget på de fem mest populære social netværks tjenester i Danmark ligger netop LinkedIn helt i bund, hvad angår tidsforbrug.

  Citat fra side 39:
  “Tallet viser, at Linkedin nok har mange brugere, men at sitet ikke appellerer til, at der bruges lang tid på det. Omkring 12 minutter har den gennemsnitlige bruger benyttet sitet – det svarer til eksempelvis ikea.com og viborg.dk. Modsat har den gennemsnitlige Arto-bruger benyttet sitet ikke mindre end 7 timer og 10 minutter. Omsat til total-tal betyder det, at danskerne brugte over 1,7 millioner timer på Arto.dk i januar 2008. Til sammenligning brugte Facebooks brugere omtrent fire timer på Facebook – det svarer til ca. 2,2 millioner timer.”

  Jeg kender ikke så mange over 45 på Arto, Facebook, Meet your messenger og Myspace (som er dem med højst tidsforbrug, listet i den rækkefølge). Så det er derfor jeg undrer mig meget over FDIM’s tal, og godt gad de havde skrevet konkret hvilket sites dem over 45 år bruger 5 timer og 20 minutter på, hver dag.

 3. Er selv rimelig tæt på senior grænsen, så har også lige et par bud.

  F.eks. har både kommunikationsforum og amino rigtig mange brugere, og også modne brugere.

  Men det kunne være interessant at se, hvad FDIM definerer som sociale netværkssites. Kan feks. Anyhed opfattes som slags social netværkssite? Der er en del modne bloggere og der er en tendes til at folk i blogospæren har både kontakt og kendskab til hinanden.

 4. Amino og k-forum er nogle rigtig gode bud – og syntes jeg klart er social netværks site.Og det samme gælder for Anyhed. Den er brugerskabt. Der er debat og interaktion mellem de enkelte brugere.

  Men stadigvæk. 5 timer og 20 minutter? Har folk der ikke er webnørder tid til det når de er over 45?

  Jeg håber at få fat på FDIMs liste over sites der er “ældre” på i løbet af den næste uges tid.

 5. Hej Lars – SUPER fed blog du har fået op at køre – læser den jævnligt :o) Med hensyn til ældre så tjek eventuelt kbh.dk når de går i luften inden længe. Det er meningen at det er for HELE kbh.

  Ask

 6. Hey! Tak 🙂 Det er nu ikke bare mig, men også Nina som skriver her 🙂

  Længe siden ellers!. Har kigget på kbh.dk et par gange og venter bare på det går i luften 🙂 Hvad laver du hos dem?

 7. Mon ikke de hænger ud på Pensionbook 😉

  Ellers kunne et par bud på hvor 45+’ere bruger tid være Ældresagens Netværket (som dog vist aldrig blev den store succes; tvivlsomt hvor meget den trækker) eller hobby-steder som weberforum.dk.

 8. Jeg arbejder som projektkoordinator i kommunikationsafdelingen på kbh’s rådhus – laver internt og eksternt net – og kommunikationsopgaver i al almindelighed. Vi ses snart i den virkelige verden !!! Held og lykke med eksamner…

 9. Niels MLP: Ha ha … lol – fed tegning 🙂

  Ja – det er gode bud på sider 🙂 Det kunne også være de bruger tiden på udvandrerne.dk

 10. Interessant debat, I har der. Et bud kunne også være det ret nye Ageforce.dk. Netværket bygger på, at folk deler interesser og danner fællesskaber – i modsætning til facebook, hvor den individuelle promovering fylder meget. Sitet er reklamefrit, gratis og målrettet folk over 50. Det er Roskilde Bibliotekerne, der står bag, og man har tilsyneladende ramt en åre i tiden. På 3 måneder er der kommet næsten 300 medlemmer. Tjek det ud på http://www.ageforce.dk.

 11. Det ser spændende ud. Godt initiativ 🙂

 12. Jeg er årgang 1932. Jeg bruger nemt 6-8 timer foran pc’en. Den meste tid går med. at læse nyhedsmail fra aviser og alle mulige museer, kulturinstitioner og andet “oplysende”. Jeg fik ikke nogen akademisk uddannelse (man havde jo ikke SU), men da jeg er meget videbegærlig (efter næsten alt) læser jeg gerne med i oplysende og tilgængelige sites, ligesom jeg er den, der finder sites eller oplysninger, som min familie eller venner har brug for. Det fører mig vidt omkring. Mit barnebarn har brug for stof til at løse 2. g’s biologiopgaver og en veninde skal arrangere og lede en senioruniversitets rejse til Berlin, Stockholm eller anderswo. Biologi er det ret vanskeligt, atfinde stoffet til (ingen “åbne” sites), så det tager tid, men det gør jo bare min opgave mere spændende. Jeg “går” på museer i flere verdensdele, og læser med stor interesse MT.Højgaards sider “vi ved hvordan”http://www.mthojgaard.dk/da/pages/vi_ved_hvordan?Open&WT.mc_id=&WT.dcsvid=274399457
  Hvorfor er jeg så ikke på FB eller de andre fora ?
  Netop fordi alt, eller i hvertfald meget, er offentligt tilgængeligt, hvis man søger længe nok.
  Jeg har et sjældent efternavn, så af hensyn til familien, er jeg meget forsigtig. – Men jeg bruger altså nettet i mange timer. Måske er der flere af os ældre (over 65) der har det på samme måde.

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*