Få familien på et socialt netværk – også dem over 70 år

Lars Damgaard Nielsen —  29. May 2008 — 4 Comments

Overskriften kan være skræmmende, hvis man ikke kan tænke sig at have alle tanter, onkler, forældre og bedsteforældre som sine venner på Facebook, så de kan se hvad man laver. For selvom livet leves online, er det ikke alt man vil have alle i familien skal se. Sådan har jeg det ihvertfald selv. Billederne fra nytårs aften eller ferieturen med drengene til Orø er forbeholdt vennerne.

Men et socialt netværk er praktisk. Hvor skal man så have sin familie? Geni er stedet jeg forsøger at samle min online del af familien.

Geni.com

Det er ikke nyt, ikke hipt – til gengæld har det den fedeste feature som jeg har brugt til at overtale den ældre del af familien: Mulighed for at bygge en stamtavle. 15 mio. profiler er allerede kommet på siden Geni begyndte i januar sidste år.

Min fremgangsmetode var, at invitere et par fætre, en kusine og så nogle af dem over 70 som jeg vidste har interesse i slægtshistorie. Indtil videre går det stille og roligt. Mit stamtræ er allerede vokset til 23 personer. Levende som døde.

Geni.com

Noget af det som har overrasket mig med Geni er, at det har været forholdsvis let at få den ældre del af familien igang med at bruge et socialt netværk på nettet.

Geni.com - Kommentar til en fødselsdag

Efter at de har tilmeldt sig, har de rent faktisk brugt det til at kommentere efter fester og i forbindelse med fødselsdage. Nu venter jeg bare på, at de for alvor kommer igang med at lægge informationer ind på stamtavlen, så den kan vokse sig stor. Og det forventer jeg vil ske, da det i første omgang var stamtavlen som lokkede dem ombord.

På Geni, hvor taglinien er “everyone’s related”, kan man også surfe rundt og se, hvem man ellers er i familie med. Har en person andre slægtdele på tjenesten – f.eks. min søsters mand – står der ud for ham et lille grønt tal, hvor jeg kan se, hvor mange familiemedlemmer han har på Geni.

Geni.com

Hvis jeg trykker på ham kan jeg så se deres navne, og om de også er i familie med andre. På den måde kan jeg hurtigt få opklaret om jeg er i familie med Anders Fogh Rasmussen, eller min nabo – hvis altså alle var på tjenesten 🙂

Det sociale netværk på nettet i min familie er kommet i gang, og det er jeg glad for. På den her måde har jeg vennerne adskilt i et netværk og familien i det andet. Det virker for mig. Hvad virker for dig? Smid gerne en kommentar 🙂

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

4 responses to Få familien på et socialt netværk – også dem over 70 år

 1. Jeg bruger Family Tree på Facebook til det samme. Er dog ikke lykkedes med at få særlig mange med på vognen af den årsag. I forhold til at holde de sociale netværk adskilt – noget som også er en hjørnesten i Plaxo Pulse – må jeg indrømme at jeg ikke rigtig tror på det. Som Hugh MacLeod udtrykker det: “Business is socializing with a purpose.”

  Stille og roligt kommer de adskilte netværk til at flyde sammen – og så får vi enten brug få en god rettighedsstyring – hvem må se hvad – eller en bevidst og konsistent livsstil som vi ikke behøver at skamme os over. Ikke over for vennerne, ikke over familien og heller ikke over for forretningsforbindelser.

 2. Vi, min familie, har brugt det i et par år. Det er rigtigt godt – og udvikler hele tiden nye funktioner. Nu er vi ved at have godt fat i den engelske del af familien. Sjovt at se hvordan det spreder sig.

 3. Jeg tror ikke på at det hele flyder helt sammen. Det kan godt ske skallen ender med at være “alledinesocialenetværk.com”, men alle dine kontakter eller venner vil ikke kunne se alt. Så måske på overfladen bliver det ens – men ikke nedenunder.

  Personligt har jeg f.eks. gjort meget ud af mine facebookvenner, så de er kategoriseret på en måde, så kun de “rigtige venner” har “all access” og det mere perifære kontakter ikke kan. Så bliver feriebillederne ikke set af alle 😉

  Det gode ved adskillelsen, hvis den sker via forskellige sites er, at den er synlig, og at det pågældende sitet er lavet specifikt til en bestemet målgruppe. I Geni’s tilfælde familien, hvilket betyder deres interface er bygget op omkring netop dette “shared object”, som gør det tydeligt, hvad netværket skal bruges til.

  Jeg håber det hele bliver lettere i fremtiden med Open Social, hvor det så kan være muligt at tage ens profil med rundt og så hurtigere lave nye netværk ud fra et fælles shared object.

Trackbacks and Pingbacks:

 1. Kbh.dk: For lidt nyt. For meget Facebook. Alligevel fedt. » Nettendenser.dk - 7. June 2008

  […] Mange af mulighederne har jeg i forvejen på Facebook eller et andet socialt netværk. Men her er det fokuseret på København, og det syntes jeg fungerer, hvis det bliver noget alle kommer til at bruge. Og siden jeg godt kan lide at have mine netværk adskilt passer det mig fint. […]

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*