Facebook gør nørdede web 2.0 tjenester mainstream

Lars Damgaard Nielsen —  4. August 2008 — 12 Comments

UPDATE: Læs en udvidet version på Kommunikationsforum.

Først gjorde de sociale netværkssites mainstream i Danmark så det ikke kun var teenagere og unge som brugte dem. Nu forsøger de igen at gøre megatrends på nettet til mainstream.

I forbindelse med redesignet af Facebook har de kopieret meget fra to web 2.0 darlings som mange bloggere og netnørder er vilde med: Twitter (wikipedia om twitter) og friendfeed (wikipedia om friendfeed).

Facebook som Twitter

I det nye design har Facebook gjort meget ud af statusopdateringer med spørgsmålet “What are you doing right now”. I det gamle design var det også muligt at skrive, hvad man lavede, men dengang var feltet lille og ikke i centrum. I det nye design har boksen har fået en central placering på ens egen profilside – og det minder rigtig meget om mikroblogtjenesten Twitter.

Facebook som twitter

Facebook som Twitter2

Facebook som friendfeed

Statusopdateringer er en ting. Det er efter min mening simpelt at gå til og kræver ikke meget af brugerne. Det gør til gengæld lifestreaming, som Facebook i det nye design forsøger at introducere og gøre mainstream.

Lifestreaming er et fænomen, hvor en bruger samler alle de RSS feeds han eller hun generere på nettet. Det kan være på en fototjeneste, en blog eller en musiktjeneste. Og når der så er aktivitet et af de steder på nettet man er aktiv, bliver det vist i ens lifestream. På den måde kan venner og bekendte nøjes med at følge en et enkelt sted i stedet for 10.

En af de mest populære lifestreaming tjenester er friendfeed, hvor det er muligt at importere 43 forskellige tjenester. På det nye Facebook er det stadig kun få tjenester man kan få lov til at importere og ikke alt. F.eks. er det ikke muligt at få vist sine twitteropdateringer – men det ville jo også konkurrere mod Facebook selv.

Sådan her ser det nu ud, når der kommer indhold ind fra eksterne sider på Facebook.

Facebook

Og sådan her ser det ud på Friendfeed.

Facebook har med det nye design også ødelagt friendfeed applikationen på Facebook, så den ikke længere viser, hvad det er for noget indhold man har fået ind, men kun at man har aktivitet i sit friendfeed.

Konklusion

Man kan have meget imod Facebook og deres lukkethed – og det har jeg også. Men hvis Facebook får succes med at integrere mikroblogging og lifestreaming kan det også ske de får succes med at støvsuge flere tendenser op på nettet og gøre dem til en del af Facebook. Og så kan man kæmpe nok så meget mod deres lukkethed, hvis det er dem der formår at sprede elitære megatrends til masserne.

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

12 responses to Facebook gør nørdede web 2.0 tjenester mainstream

 1. Super. Jeg er ikke helt med: har der været et redesign af Facebook eller er det noget der kommer?

  Jeg er i lang tid gået langt uden om Facebook…. men som med alt andet: det er her folk er – også dem som ikke er andre steder overhovedet… tja… så kommer jeg vel også til at skulle være her. Men ikke 100%…. er det ikke sådan det er?

  Potter

 2. Har det på samme måde Potter. Har heller ikke berørt Facebook endnu af flere årsager, men det er nu meget svært at komme uden om. En blandet følelse af øv og muligheden for at kunne påvirke en kæmpe masse hvis man rammer noget unikt.

  Og god læsning for mig Lars, tak!

 3. Takker. Jeg kan godt forstå i et gået uden om Facebook. Sådan har jeg det også nogle gange. Men rent socialt, så er det blevet sådan for mig, at jeg ville gå glip af en masse events, fester, film-aftener osv, fordi mine venner inviterer der. Og så er jeg mere eller mindre tvunget til det.

  Det er ligesom med mobiltelefonen. Har du ikke et nummer er du ikke nogen.
  Har du ikke en facebookprofil – så er du ikke nogen. Sådan lidt sat på spidsen 😉

 4. Jeg bruger hverken mobil (meget meget sjældent) eller facebook.. Ergo er jeg intet 🙂
  Kan godt lide at bryde ud af normer på mange områder hvor mobilen faktisk er en af dem.. Resultatet for mig er blevet mere frihed over mit eget liv.
  Min omgangskreds er over nogle år endelig blevet bevidst om at jeg ikke har mobil med mig overalt og ikke tager den hver gang de ringer (da den ligger på lydløs i et hjørne) – Jeg bruger mobilen når JEG har tiden og ikke når alle andre forventer at kunne få fat på mig døgnet rundt. (bruger mobilen som jeg bruger emails)
  Ved godt dette virker meget mærkeligt på de fleste, men det er et bevidst valg. Og nok nemmere for mig der sagtens kan huske livet før mobiltelefonen, end de unge som er opfostret med den.

 5. Siden du bruger mobilen – så er du jo alligevel 😉

  Jeg har det på samme måde med mobilen. Den er ofte på lydløs – men i kraft af, at folk kan sende en sms eller lægge en besked de ved jeg hører når jeg har tid, så er jeg også koblet til dem via telefonen.

  Hvis du kun havde FASTNET, så var det en helt anden snak 🙂 Så kunne vi snakke om at have frihed.

  Men den frihed du har – den giver jo også begrænsninger – hvis altså det kun var fastnet-telefonen du havde. Så ville man jo ikke have friheden til at ringe til sine venner når man havde lyst, eller sende dem et billede, hvis det var det man ville, eller bestille en pizza som man kunne hente på vejen hjem?

  Den her eksistentielle diskussion kan blive lang 😛

 6. Twitter er skam da integreret til Facebook. Installer Facebook app´en Twitter og sæt den til at pege på din Twitter account. Herefter kan du via f.eks. en sms opdatere din Twitter status, som så med det samme kopieres til Facebook.

  Jeg kan kun være enig i din kritik af at de har ødelagt Friendfeed integrationen – det er simpelthen uforståeligt….

 7. Indtil videre har mit friendfeed på facebook da virket udemærket? Og mit twitter account er stadig synkroniseret med min facebook, således at jeg blot behøver at opdatere twitter for også at opdatere facebook. Jeg har på min iPhone installeret “Twinkle” til at lave disse opdateringer, og med Twinkle kan jeg opdaterer min twitter/facebook via SMS. Er jeg trådløs (har ikke iPhone 2.0) kan jeg med twinkle også tage billeder med telefonen, og så opdaterer med et billede i status beskeden – begge features som facebook (endnu) har indkoopereret.

  Jeg er forøvrigt helt enig i din konklusion om facebook og deres “opslugning” af alle de web 2.0 produkter der findes derude – hvilket godt kan irritere mig lidt! Synes ikke det er fedt at et firma på den måde kan samle alle aktiviteter i et lukket univers. Selvom det bringer mikroblogging ud til folket, savner jeg altså diversitet blandt løsningerne vi benytter i DK. Indtil videre er det kun webnerds jeg kan snakke med twitter og lignende om – selvom det brager igennem i fx USA.

  Tak for en ellers god blog! 🙂

 8. Det nye Facebook ødelægger ikke FriendFeed applikationen fuldstændigt. Sagen er bare den, at Facebook nu giver mulighed for at brugerne selv styrer hvor prominent en præsentation hver historie i deres newsfeed får. Og default-visningen er en enkelt linje, hvilket altså ikke giver mulighed for at FriendFeed viser hvilken slags aktivitet der er tale om. For at ændre det skal man klikke på “Edit” ud for FriendFeed historien og vælge “Short” i stedet for “One-line”. Så vidt jeg kan se er det ikke muligt at vælge, at alle historier fra en bestemt application skal være andet end one-line som standard, men det nye Facebook er jo også netop nyt, og der er et link i toppen til at sende feedback. 🙂

 9. @Mikkel
  Selvom min ff applikation på fb er indstillet til at vise “one line, short and full” viser den kun at “Lars has activity on FriendFeed. 2:16pm Comment” og ikke hvad aktiviteten er. Trykker man på ff linket her, bliver jeg ledt over til min ff side hvor alle mine kontakters aktiviteter på ff står. Og så bliver det unægteligt lidt svært at finde rundt i – og dermed er meningen med ff jo lidt død. For ideen er jo at man skal nøjes med at følge en person et sted let – og ikke til at rode rundt i alt muligt andet.

  Det kan selvfølgelig godt ske, det er min ff der er noget galt med, eller at den viser noget andet, når det er mig selv der logget ind på min fb konto.

  @Søren Rønne Therkelsen
  Mht. Twitter så virker synkroniseringen med fb. Det jeg tænker på, er at importere twitter i mini-feed, ligesom de tillader med flickr billeder osv. Der er jo forskel på, hvad man skriver på twitter og fb. En sykroniseret samtale på facebook fra twitter giver ikke meget mening på fb med @enelleranden og så noget indhold. For man har jo ikke mulighed for at se, hvem der bliver skrevet med?

  Og så er jeg personligt ikke længere så glad for bare at synkronisere fb og twitter, fordi det ofte er noget forskelligt jeg opdatere om.

  I øvrigt super fedt du har fundet ud af at sende “mms” med en iphone som ellers ikke kan sende billeder…. 🙂

Trackbacks and Pingbacks:

 1. Facebook - stjæler med arme og ben at Bertel Torp - 4. August 2008

  […] nettendenser.dk kan man læse en glimrende gennemgang af hvad der er nyt, og hvorfor det ikke er nyt, men derimod […]

 2. Danske mobile hjemmesider er grå, triste og gammeldags | Nettendenser.dk - 30. September 2008

  […] mikroblogging ikke er slået igennem. Eller hvad med lifestreaming (som jeg tidligere har beskrevet her og som Innovation Lab har beskrevet her) i en mere virkelig version via mobiltelefonen med billeder […]

 3. Facebook Lite: Facebook rydder op - vil ligne Twitter | Nettendenser.dk - 11. September 2009

  […] Du må være ny her. Har du ikke lyst til at abonnere gratis på vores indlæg via RSS feed. Du kan også følge Nettendenser på Twitter :-)I nat åbnede Facebook op for deres nye Lite version. En version som er Facebook skåret helt ind til benet. For mig beviser det, at Facebook er på vej i en retning af en kombination af Friendfeed og Twitter, hvilket jeg også skrev for lidt over et år siden. […]

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*