Guide til privatliv på Facebook

Lars Damgaard Nielsen —  16. September 2008 — 83 Comments

OBS! Klik på dette link til en ny og opdateret Guide til Privatliv på Facebook og de nye indstillinger.

Guiden på denne side er over et år gammel!

16/09-08: I min tid på Facebook har jeg fundet fuldebilleder af danske kendisser med lige så fulde mænd og kvinder i deres arme. Jeg har oplevet venner som pludselig fik status som “single” – og ikke var så begejstret for, at deres nyvundne fiasko i kærlighedslivet blev udbasuneret til 200 venner og mere eller mindre bekendte. Og arbejdsgiverne tjekker også Facebook inden de ansætter dig i dit nye job.

Derudover har jeg været ret utilfreds med, at det var for svært for normale brugere at kontrollere sit privatliv på Facebook. Derfor har jeg lavet denne:

4-trins guide til dit privatliv på Facebook

Begynd med at gå op i “Settings”, og vælg “Privacy Setting”.

Derefter ser du dette skærmbillede:

 1. “Profile”. Her kan du kontrollere, hvad de forskellige lister og vennegrupper har adgang til. Det er meget detaljeret og der er flere valgmuligheder end vist i billedet herunder.
  Du kan f.eks. vælge om alle skal kunne se billeder tagget af dig, eller kun dine venner. Det samme kan du med dine videoer, statusopdateringer, osv. Hvis du vil gøre det mere avanceret kan du oprette vennelister – og ekskludere bestemte vennegrupper fra fotos. Det kan være ret anvendeligt, hvis du er venner med chefer og kollegaer. Du kan også udelade enkeltpersoner, hvis det er det du vil.

  Tryk på “Custom Settings” under f.eks. “Photos”. Det giver dig følgende valgmuligheder:

 2. “Search”. Her får du også en række valgmuligheder:
  Du kan kontrollere, hvem der kan finde dig i søgninger, hvad der skal være tilgængeligt på Facebook, når folk søger på dig. Du kan også bestemme om folk skal have mulighed for at se et billede, kontakte dig, tilføje dig som ven eller se din venneliste.
  .
 3. News Feed and Wall. Her kan du styre, hvilke historier fra dine aktiviteter på Facebook som bliver postet i dine venners News Feed. Hvis du f.eks. ikke gider fortælle alle, at kæresten er gået fra dig, kan du fjerne fluebenet i “Remove Relationship Status”. Her er også mange andre muligheder.
 4. “Applications”. Nu bliver det mere besværligt. Men bruger du to minutter ekstra på det her, vil du have fuld kontrol over hvem der ser hvad, på Facebook. Her skal du ikke klikke på “Applications” i nederste venstre hjørne af din browser. Herefter kommer der en lang liste frem, og du vælger “edit all” øverst til højre.
  Derefter får du endnu en lang liste med alle dine applikationer installeret – og du har mulighed for at trykke på “edit”.


  Vælger du “edit” kommer der en boks frem som den her:

  Du har nu mulighed for at vælge, hvem der kan se den enkelte applikation – og trykker du “Customize” kan du også vælge enkeltpersoner fra. Ganske brugbart, men det kan godt tage lidt tid at gå alle applikationer igennem, hvis du har mange installeret.

Håber du kan bruge denne guide til at styre lidt mere at dit privatliv på Facebook 🙂

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

83 responses to Guide til privatliv på Facebook

 1. Du har næsten ret…kun næsten, for den “ven” som kopierede det, hun VAR faktisk en rigtig god kollega og ven… Så man skal bare passe på i disse tider hvor fyrringer er “moderne”… Jeg har så også fået af vide at, i følge persondata-loven, så er det ulovligt at kopiere andres “sider” og videre gi dem… Så lige pt kører sagen hos fagforeningen og kommer måske for retten.
  Men mange tak, Lars

 2. Et godt råd og det gælder ikke alene facebook men også mange andre ting på nettet inklusiv (i disse tider….) jobcentre, fagforeninger (især Det Faglige Hus – skal man passe på) og andre offentlige instanser m.m.: Skriv aldrig mere/oplys aldrig mere end hvad du selv kan tåle, at se og høre fra en helt tredje part o.l. Oplys aldrig ting som en helt anden kan eventuelt misbruge til “kreative” og “underlige”, formål… Læg en lille fælde i oplysningerne som (hvis det misbruges) får nogle ting helt ud i en anden retning. Arbejdsgivere og mange af deres selvbestaltet underafdelings-diktatorer m.v. Dem skal man passe på. Enkelte af disse sygelige individer kan finde på alt (uden at være paranoid). Eksempelvis : lige så snart de tror på, at de kan skore et point hos chefen, så drøner disse med ekspress fart hen og fyrer, “farvedet” røverhistorier af som kan udnyttes… Dette gælder især inden for industrien, kontor og i det offentlige hvor enkelte kappes om indflydelse og magten. Afslør disse “banditter” de skal allerhelst ikke kunne gemme sig nogen steder….

 3. Skræmmende, tænk nogen kan være så nederdrægtig og selvfede!

  Kommer til tænke på at under pravacy settings der er en mulighed for at slå en person, f.eks ens chef op og så kan man se hvad chefen kan se på ens profil.

  Lidt snedigt!

 4. En god guide til privatliv på Facebook, det er jo trods alt ikke helt uvigtigt hvad chefen ser!

 5. Er du sikker på man ikke kan se hvem der kigger på ens profil?
  Jeg læste bare et sted om een der kunne fremkalde en liste over hvem der havde besøgt hans side. Jeg ku godt tænke mig den funktion.

 6. Tak for en god guide, den er nem at følge med gode beskrivende billder.

  MVH
  Jonas

 7. Hej.
  Under “Applications” i nederste venstre hjørne får jeg ikke mulighed for at vælge “edit all” – der er kun:
  Redigere
  eller
  Find flere

  Og ingen af dem giver direkte adgang til det du beskriver. Hvad gør jeg forkert?

 8. @Hanne Jeg tror ikke du gør noget forkert. Facebook har fået et par redesigns siden jeg lavede den her guide. Når du har trykket på Edit, skal du finde en rullemenu på den næste side, hvor du skal vælge “Show ‘added to profile'”. Herefter kan du se alle de applikationer du har installeret og trykke “edit” for at ændre i indstillingerne for privatliv på facebook.

 9. Hej ..
  Jeg har brug for hjælp til, at afmelde de dyre indholdstaksrede sms’er fra samme sted som vist i Kontant.
  Jeg har sat spærring på min mobil – men tvivler på at der er nok.
  De bedste hilsner
  AL Corell 🙂

 10. Hej. Tusind tak for en god guid. Er glad for facebook, men i forhold til mange af mine venner er jeg utrolig “bange” for hvad mine oplysninger og billeder kan blive brugt til.

  Også tak for den gode guid til sikring af ens albums på facebook, men kan man ikke også sikre de billeder andre tagger af en? F.eks. er det ikke mega fedt min far kan se taggede biller fra klasse fester (:
  Håber I kan hjælpe.

  Maria

 11. Hej, Jeg er på jagt efter personer, der har en god historie om netindbrud, facebook indblanding og lign. Historien/personen skal være villig til at fortælle sin historie i pressen, i forbindelse med en kampagne om sikkerhed på internettet.

  Håber der er nogle, der kan hjælpe.

  Camilla

 12. er der nogen der ved hvordan man sletter alle opslag på ens væg på en gang? (:

 13. Kan man oprette vendelister som kun kan ses af udvalgte personer, eller sagt på en anden måde, hvis jeg ikke vil vise alle mine venner til alle, hvad gør jeg så?

 14. Kan man oprette vennelister som kun kan ses af udvalgte personer, eller sagt på en anden måde, hvis jeg ikke vil vise alle mine venner til alle, hvad gør jeg så?

  Mvh. Else

 15. Kan man oprette venelister som kun kan ses af udvalgte personer, eller sagt på en anden måde, hvis jeg ikke vil vise alle mine venner til alle, hvad gør jeg så?
  Samme spøgsmål som ovenstående, vil gerne have et svar også 🙂
  Mvh. Elsebeth

 16. Hejsa…

  Kan godt være, at det er mig, men efter at have læst denne fantastiske guide har jeg stadigvæk ikke kunnet finde svar på, hvordan man skjuler sin væg overfor visse venner. Synes simpelthen at jeg har prøvet ALT!. Kunne godt tænke mig, at visse venner ikke kan se, hvilke vægge jeg skriver på, hvilke kommentarer jeg skriver osv. samt hvilke kommentarer o.l. jeg modtager på min væg. Er der nogen, som kan hjælpe??

 17. Kære Lars,

  Kan du fortælle mig om man kan ændre sin facebook så man selv ser et billede man er blevet tagget på, før det postes på ens væg – og i så fald hvordan?

 18. Hej Lars.
  Facebook har ændret sig siden din 2. forklaring af det med indstilling af Applikationer.
  Vil du ikke nok komme med en opdateret version?

  Gerne også med en forklaring på deres sprogbrug (jeg har den danske version), for på trods af min pænt høje uddannelse, så kan jeg slet ikke gennemskue, hvad jeg giver tilladelse til, og hvordan jeg undgår alle de appl., som åbenbart bare er der for at malke mail-adresser.
  På forhånd tak for hjælpen 🙂

 19. Hej Siri

  Jeg har overvejet at skrive en nu – men udgangspunkt i den danske version. Den kommer når jeg lige får tid til det 🙂

 20. Hej

  Kan nogen hjælpe mig???

  I de gamle fb indstillinger fjernede jeg venner, så kun jeg kunne se dem.
  Fik aldrig rettet op på det.

  Har nu siddet i lang tid og prøve at finde ud af, hvor i de nye indstillinger man kan indstille om venner, alle osv kan få lov til, at se ens venner.

  Er der nogen der ved hvor den indstilling er ??

  På forhånd Tak :0)

 21. De nye Facebook muligheder er en katastrofe for privatlivet og jeg har derfor deaktiveret min profil indtil de laver det om igen.

  jeg valgte ellers efter ændringerne at bruge “gamle settings”.
  fik derfor et chok da jeg så at nu er mine Sider og min Venneliste synlig for alle.

  jeg har været alt igennem og man kan ikke længere vælge dette punkt selv og er derfor helt underlagt Facebooks nåde og tilfældighed.

  de fleste af mine venner har stadigt deres vennelister skjult, men andre har ikke og vil gerne have det igen, men ingen kan længere finde de steder i settings hvor man kan skjule det.
  det har Facebook fjernet, så min profil forblir deaktiveret indtil FB får styr på sikkerheden omkring ens privatliv igen, og ikke mindst at brugerne får lov at bestemme igen hvad de deler og ikke mindst, IKKE DELER
  mvh en forhenværende Facebook bruger

 22. God gennemgang og meget relevant emne.
  Læse lige at der var fyringer pga. statusopdateringer, billeder og andet “privatliv” som ens medarbejere/chef så – hvilket ikke er sååå smart.

  Vi danskere er ikke helt vand til at alt det vi skriver bliver offentligt – men det kommer jo nok 🙂

 23. Hej Lars,
  Super godt indlæg. Folk har forskellige smertetærskler, så det er super at få gennemgået mulighederne for at begrænse offentlighedens adgang til sin facebookprofil 🙂

 24. Folk må efter min mening også selv tage noget ansvar. Det hjælper denne artikel med, så brugerne kan se hvor de kan tilpasse deres settings.

 25. Hej. Jeg ved ikke om dette er den rette tråd at poste mit spørgsmål. Jeg efterlyser den samme indstilling som står beskrevet i trin 3 i denne guide, men for det nye facebook. Er der nogen der er stødt på denne funktionalitet efter facebook blev ændret?
  Mvh Lene

 26. @Pernille jeg tror ikke det er muligt lave en indstilling hvor man skal “Approve” de steder du er blevet tagget, før de kan ses af andre..

 27. Selvom guiden er halvgammel, virker den stadig fint. Og nu ser vi jo at ca 95 af alle profiler på Facebook er blevet private.

 28. Hej.. hvordan gør jeg sådan at dem jeg ikke er venner med, ikke kan søge på min profil? altså hvis fx nu min eks kæreste ikke må kunne se jeg har en facebook, hvis han søger på mig?

 29. Hej
  Jeg ville høre om nogen ved hvodan man skjuler fælles venner. Den er jeg ikke så glad for. Forsøger at holde arbejdslivet seperat fra privat livet, så er det ikke fedt, når ens arbejdsgiver stiffter bekendskab med ens “gå i byen” bekendte.

 30. Med indførsel af den nye Facebook Timeline kan man vel forvente ændringer i regelsættet igen?
  Når Google lige har simplificeret regelsættet (siger de) ved at sammenlægge mange forskellige regelsæt til ét, må man vel forudse, at Facebook gør det samme?

 31. Mon ikke den nye Facebook timeline ændrer på regelsættet igen?

Trackbacks and Pingbacks:

 1. www.anyhed.dk - 16. September 2008

  Guide til privatliv på Facebook | Nettendenser.dk…

  Er du træt af ikke at kunne styre dit privatliv på Facebook så prøv denne 4. trins guide….

 2. Facebook in real life… - 21. September 2008

  […] Savner du privatliv på facebook? Klik her… […]

 3. Min facebook virker ikke ;) at Bertel Torp - 28. September 2008

  […] Læs denne guide før du dummer dig på facebook : http://www.nettendenser.dk/2008/09/16/guide-til-privatliv-paa-facebook/ […]

 4. Facebook- hvorfor er Facebook så populært? | Oza.dk - 13. October 2008

  […] Er der ingen mulighed for privatliv på Facebook? Der er mulighed for privatliv på Facebook, men det kræver dog en indsats fra dine side. Opsætningen af din profil skal ændres, og du finder en udemærket guide til dette her. […]

 5. Facebook på Dansk « js9600.dk - 17. October 2008

  […] Når det nu skal være så check i det mindste profilen i detaljer. […]

 6. Medieblogger » Forbrugerrådet om Facebook: Brug ikke applikationerne - 6. March 2009

  […] så skal Forbrugerrådet have ros for at linke til Lars Damgaard Nielsen guide til privatliv på Facebook. Relaterede indlæg (sorteret efter relevans, ikke […]

 7. Guide til privatliv på Facebook og de nye indstillinger | Nettendenser.dk - 10. December 2009

  […] er en omskrivning og tilretning af min over et år gamle Guide til privatliv på Facebook som mere end 50.000 har læst – og som er anbefalet af […]

 8. Abemad » Archive » Guide til privatliv på Facebook - 2. November 2011

  […] Guide til privatliv på Facebook | Nettendenser.dk […]

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*