Guide til privatliv på Facebook

Lars Damgaard Nielsen —  16. September 2008 — 83 Comments

OBS! Klik på dette link til en ny og opdateret Guide til Privatliv på Facebook og de nye indstillinger.

Guiden på denne side er over et år gammel!

16/09-08: I min tid på Facebook har jeg fundet fuldebilleder af danske kendisser med lige så fulde mænd og kvinder i deres arme. Jeg har oplevet venner som pludselig fik status som “single” – og ikke var så begejstret for, at deres nyvundne fiasko i kærlighedslivet blev udbasuneret til 200 venner og mere eller mindre bekendte. Og arbejdsgiverne tjekker også Facebook inden de ansætter dig i dit nye job.

Derudover har jeg været ret utilfreds med, at det var for svært for normale brugere at kontrollere sit privatliv på Facebook. Derfor har jeg lavet denne:

4-trins guide til dit privatliv på Facebook

Begynd med at gå op i “Settings”, og vælg “Privacy Setting”.

Derefter ser du dette skærmbillede:

 1. “Profile”. Her kan du kontrollere, hvad de forskellige lister og vennegrupper har adgang til. Det er meget detaljeret og der er flere valgmuligheder end vist i billedet herunder.
  Du kan f.eks. vælge om alle skal kunne se billeder tagget af dig, eller kun dine venner. Det samme kan du med dine videoer, statusopdateringer, osv. Hvis du vil gøre det mere avanceret kan du oprette vennelister – og ekskludere bestemte vennegrupper fra fotos. Det kan være ret anvendeligt, hvis du er venner med chefer og kollegaer. Du kan også udelade enkeltpersoner, hvis det er det du vil.

  Tryk på “Custom Settings” under f.eks. “Photos”. Det giver dig følgende valgmuligheder:

 2. “Search”. Her får du også en række valgmuligheder:
  Du kan kontrollere, hvem der kan finde dig i søgninger, hvad der skal være tilgængeligt på Facebook, når folk søger på dig. Du kan også bestemme om folk skal have mulighed for at se et billede, kontakte dig, tilføje dig som ven eller se din venneliste.
  .
 3. News Feed and Wall. Her kan du styre, hvilke historier fra dine aktiviteter på Facebook som bliver postet i dine venners News Feed. Hvis du f.eks. ikke gider fortælle alle, at kæresten er gået fra dig, kan du fjerne fluebenet i “Remove Relationship Status”. Her er også mange andre muligheder.
 4. “Applications”. Nu bliver det mere besværligt. Men bruger du to minutter ekstra på det her, vil du have fuld kontrol over hvem der ser hvad, på Facebook. Her skal du ikke klikke på “Applications” i nederste venstre hjørne af din browser. Herefter kommer der en lang liste frem, og du vælger “edit all” øverst til højre.
  Derefter får du endnu en lang liste med alle dine applikationer installeret – og du har mulighed for at trykke på “edit”.


  Vælger du “edit” kommer der en boks frem som den her:

  Du har nu mulighed for at vælge, hvem der kan se den enkelte applikation – og trykker du “Customize” kan du også vælge enkeltpersoner fra. Ganske brugbart, men det kan godt tage lidt tid at gå alle applikationer igennem, hvis du har mange installeret.

Håber du kan bruge denne guide til at styre lidt mere at dit privatliv på Facebook 🙂

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

83 responses to Guide til privatliv på Facebook

 1. Jeg tror der er rigtig mange der ville have meget ud af at læse indlægget her. Jeg sidder ofte med fornemmelsen: ved min facebook ven godt hvor meget jeg kan følge med? Det tror jeg nemlig ikke.

  Godt indlæg…

 2. Man må sku sige at de har gjort det kringlet for at beskytte sig. Men mange tak for denne guide Lars, jeg kom igennem alle punkter og har rettet til som jeg syntes.
  Det giver trods alt lidt mere tryghed

 3. Min profil står PIV-åben … og jeg har tit tænkt på at ændre det. Men har hver gang besindet mig. Jeg synes nemlig, at det, der næsten er sjovest ved facebook, er at sidde og klikke profiler igennem hos folk man næsten kender eller lige har mødt.

  Ødelægger denne “privatlivs-styring” ikke lidt af ideen med mediet?

  Mvh. Peter
  (der vist skal ind at untagge et par billeder fra weekendens fest …)

 4. Super god guide.
  Det er en god ting at man kan kontrollere sin profil, især hvis man bruger FB til at netværke med.

 5. Det var en god guide Lars. Den skal jeg have kigget nærmere på i aften, og så skal jeg vist lige ind og ændre et par ting!

 6. @Potter Tak for rosen. Du må endelig sende indlægget til alle de venner der har brug for det 🙂 (og put så lige et rss-feed med, ik? 😉 ) Ligesom dig tror jeg det er de færreste som ved hvor meget alle kan se, og hvor meget man faktisk kan kontrollere.

  @Claus Ja, det er alt for svært – det var også derfor jeg prøvede at lave den her. Er glad for du kan bruge den.

  @Peter Det er nok sjovt for dig at surfe på andre… men jeg syntes ikke det er så sjovt at alle kan surfe på mig. Jeg vil gerne selv styre om Anders Fogh ser mine festbilleder.

  @Bachman Jeg har selv været inde i overvejelserne om helt at droppe LinkedIn, for alle er alligevel til stede på FB. Og når man så kan styre, kan det godt lade sig gøre. Ved dog ikke helt om jeg gør det.

  @Stine Så skynder jeg mig ind og tjekker alle dine billeder inden i aften 😉

 7. Hey Lars,
  God guide. Mange ved slet ikke hvor synlige de er, og at chefen faktisk kan kigge med over skulderen. Faktisk siger tal, at seks ud af ti rekrutteringsbureauer bruger nettet til at finde oplysninger om jobsøgere, og hver tiende har vraget en kandidat på baggrund af disse informationer. http://www.thorefogh.net/overvej-og-planl%C3%A6g-din-brug-af-facebook/

 8. @Thore Tak for det 🙂

  Du har ret i det med chefen – og det er nøjagtig den samme artikel jeg linker til i toppen af den her blogpost, som du skriver om i dit link.

  Men jeg vil da gerne give lidt linklove til din blog 🙂 Her på nettendenser.dk bruger vi nemlig “dofollow” plugin som i øvrigt kan hentes her: http://kimmo.suominen.com/sw/dofollow/ hvis andre skulle have lyst til at stimulere samtalen med linkjuice til alle der kommentere på ens blog 😀

 9. Hej Lars,

  Fin, overskuelig guide. Jeg skriver en del om Facebook her fra Silicon Valley, hvor jeg har arbejdet som freelance journalist de sidste 6 år. Hele problematikken omkring privacy settings og folks manglende viden om dette – og hvad det siger om dem, har jeg skrevet om for San Francisco Chronicle:

  http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2008/04/04/BAS7VJ9VI.DTL&hw=mette+mccall&sn=001&sc=1000

  Solskinshilsner herfra,
  Mette Hjermind McCall

 10. @Mette

  Det er jo ren blæ’r det med solskinnet! Og vi andre sidder i mørke med nattefrosten der kommer krybende 🙂

  Læste lige din artikel. Den er interessant – også den del fra CareerBuilder.com. Netværkssamfundet er virkelig kommet for at blive og man skal VIRKELIG tænke sig om.

  Sjovt mht. BJ Fogg. Ham skal jeg til seminar med på mandag 🙂

 11. Nej hvor morsomt, er BJ Fogg i Danmark? Eller skal du en tur herover? Og ja, her er stadig indian summer..
  BJ Fogg underviser blandt andet i hvordan man flikker en succesfuld Facebook applikation sammen. Jeg lavede i foråret et andet interview med ham, hvor han fortalte, at hans elever kunne tjene op til 20.000 kr. per dag, hvis applikationen designes viralt og dermed tjener kassen på annoncevisning. Læs artiklen i IT2U her:

  http://viewer.zmags.com/showmag.php?magid=84845#/page18/

  Mette McCall

 12. @Mette BJ Fogg er i Danmark. Han holder oplæg på Danmarks biblioteksskole i morgen: http://www.sigchi.dk/sigchi/aktivitet/20080922.html

  Vildt de kan tjene så meget! Men det kræver alligevel lidt programeringssnilde – og en god ide 🙂

 13. Fin lille guide til folket derude som ikke selv læser betingelser, regler og indstillinger, men det undrer mig lidt at du ikke har valgt at lave guiden over den danske facebook?

 14. Det viste sig .. midt i min skilsmisse sag, at min ex’s advokat også fulgte med i min facebook profil. Selvom jeg havde x’et stort set ALT af, var alene “hvad laver jeg i dag” nok for ham til at finde mere at tage fat i (og jeg er ellers diplomatisk nok)

  Vildt!

 15. @Lars Nu du siger det, så undrer det da egentlig også mig selv 😉 Tror det er fordi min egen Facebook er engelsk, så jeg havde ikke lige tænkt over at skifte sprog. Håber du kunne bruge guiden alligevel.

 16. @ellemann Det er da godtnok vildt! Det sætter en tyk streg under, at man på internettet ikke er alene, selvom man kun tror man f.eks. blogger eller laver status opdateringer til sin venner/familie. Håber din sag gik godt!

 17. Glimrende indlæg, Lars, og ét jeg kommer til at benytte mig af i fremtiden, når tiden som ph.d.-stud. er overstået, og der skal søges arbejde.

  Indtil videre har jeg – som én af de ovenstående også skriver – fuldt bevidst valgt at lade min profil stå helt åben, da jeg ikke har så meget at skjule. 🙂

 18. Super godt indlæg Lars.

  En rigtig god og brugbar guide du har skrevet her.
  Jeg har selv for nylig skrevet et indlæg netop om man skulle vælge Facebook, frem for Linkedin eller omvendt. I dette indlæg er det netop også noget med at arbejsgivere tjekker din webidentitet ud, når du ansøger om et job.

  Så endnu en gang en super guide 🙂

 19. Facebook har en funktion så man kan se hvordan ens venner ser ens profil, men hvordan kan jeg se hvordan den ser ud for folk der (endnu) ikke er mine venner? Der er jo ikke meget sjov ved at være så anonym at andre slet ikke kan finde mig…

 20. Du har så god forstand på FB, at jeg er nød til at spørge, om du også kan hjælpe mig ud af en knibe. Har sendt en opfordring til 18-20 mennesker om at støtte en sag, og da jeg skulle svare én af dem, kom jeg fejlagtigt til at svare hele banden, b.a. en, som i hvert fald helst ikke skulle se det. Kan jeg slette sendte svar, som endnu ikke er læst? HJÆLP!

 21. @Susanne Jeg kan desværre ikke hjælpe dig ud af din knibe. Når først den er sendt afsted kan du ikke trække den tilbage.

 22. Fandt lige præcist hvad det var jeg søgte.. Denne vejledning.
  Men syntes slet ikke jeg kunne gøre som der stod, da jeg endelig kom ind på min FB profil, er det fordi den er dansk og den nye version? Kan ikke se hvor jeg skal finde Settings, har prøvet i indstillinger, men det er bare ikke helt det..
  Jeg er dog lidt træt pt, men håber at få det løst i morgen når jeg lokker på igen.

 23. Har allerede fundet ud af det… Brugte bare det sidste stykke hjerne… Takker for en perfekt guide

 24. Peter Jacobsen 8. October 2008 at 13:06

  Hej Lars,
  Tak for den gode og helt nødvendige information!

  Jeg synes det er svært at komme det rigtige sted hen i den nye version af Facebook og slette applikationer. Når man går ned i nederste venstre hjørne står der “Applications”, men det er kun genveje, så vidt jeg kan se. Jeg blev træt af modtage emails fra et par af applikationerne og har så vidt jeg ved helt fjernet dem fra min profil, men jeg bliver ved med at modtage emails fra dem. Jeg har prøvet at gennemtrævle Facebook for informationer om dette, inklusive hjælpesektionen, men det har ikke givet noget. Har du nogle erfaringer/råd omkring dette, så vil det være påskønnet!

 25. @Peter

  Når du går ned i selve “applications” kan du øverst oppe finde en lille knap der hedder “edit”. Der kan du ændre i privatlivs indstillingerne for de enkelte applikationer på Facebook.

  Vil du undgå mails fra dine applikationer skal du derimod gå op i drop down menuen “settings”, vælge “account settings” og derinde trykke på fanen “notifications”.

  Her kan du styre, hvilke applikationer du modtager mails fra. Du leder sikkert efter dem der ligger nederst på siden under “other applications”.

  Håber du har held med det 🙂

 26. Peter Jacobsen 9. October 2008 at 12:45

  Tak for det, Lars! Godt at der er nogen, der har styr på hvor man kan rette hvad hvor på Facebook:-)

 27. Hej,

  Super godt indlæg. Folk har forskellige smertetærskler, så det er super at få gennemgået mulighederne for at begrænse offentligheden:-)

 28. Kan man slå friends oversigt fra så ens venner eller bare alm. søgende ikke kan se de venner man har??

 29. Kan man egentlig godt se hvem der tjekker ens profil ud? Altså ens venner?? (Facebook)

 30. Er det kun mig der synes at Facebook er meget vanedannende?? Jeg blev godt nok advaret om det…meeen så meget?

 31. @Lars Jaansen Du kan kun styre at fremmede ikke kan se dine venner. Gå op i “Indstillinger” og klik på “privacy settings”. Derinde klikker du på “søg” og så har du mulighed for at sætte flueben i forskellige måder folk kan se dig på. F.eks. om man skal kunne se dit profilbillede, venneliste osv i søgeresultater.

  @Nadia Du kan ikke se, hvem af dine venner der kigger på din profil. Det er måske også meget godt, for ellers ville man ikke kunne snage med så god samvittighed 😉

  @Rie Jaeh… det er det 😉

 32. Hej – kan du også hjælpe med den her?
  Hvordan undgår man at alle venner kan se man har oploadet et nyt billed?

 33. Nu har jeg været inde og fjerne tags, slette billeder og gjort min profil mere privat, takket været din artikel. Blev jo helt bange da jeg er igang med at søge job i øjeblikket, men nu har jeg heldigvis ikke så meget at skjule, men for en sikkerheds skyld…

 34. Det er godt skrevet. Havde været bedre, hvis du havde kørt med dansk sprog, da du skriver på dansk 😉

  På engelsk/engelsk findes en endnu mere udførlig http://nepalbalghar.com/team-billund-airport.shtml

 35. sorry, forkert link i forrige indlæg (var i clipboard, hmm)

  På engelsk/engelsk findes en endnu mere udførlig http://www.allfacebook.com/2009/02/facebook-privacy/

 36. Det værste bliver slet ikke nævnt. Dem der ber om at få en kopi af din adressebog, og “possible relatives”. Det fik mig til at stå af.

 37. Dejligt med en guide – synes det er et super godt initiavit.
  Jeg var selv modstander af FB da det kom frem, men man har et standpunkt til man tager et nyt ik’? 🙂

  Jeg har ret strikse privacy settings, men kan se at der er flere ting jeg liiiige skal have kigget på.. 😉

  Men jeg har altid været striks mht til mine oplysninger vs internettet..

  Tilgengæld vil jeg anbefale at kigge på http://pipl.com – utroligt hvad man kan finde!

  God weekend

 38. Gode tips tak for det. Din “side” er viderebragt via link fra TDC men tak aligevel også til andre der har bidraget med tips.
  Med venlig hilsen
  Andre´

 39. Hej. Jeg er en af dem der ikke forstår en dyt engelsk og jeg tror der kommer en del der ikke har haft sprog på fb så hvis du har tid så en side på dansk.

 40. Guiden blev lavet for lang tid siden, da jeg selv havde fb på engelsk, så det er derfor alle eksempler er på engelsk. Desværre.

 41. Jeg opdagede heldigvis de der private settings-mulgiheder helt fra starten… det jeg vil spørge jer om er, hvordan er det at potentielle arbejdsgivere kan komme til at se noget af ens profil? Det forstår jeg SLET ikke. Jeg er med på, at de kan se listen over ens venner, men andet….?

  En anden meget mærkelig ting, jeg mener at have opdaget, er, at man vist kan se folks profil, hvis man anmoder om venskab. Er det korrekt? Jeg ved, at det gælder den anden vej rundt, altså hvis man anmoder om venskab, så han vedkommende se ens profil.

 42. Skønt med din guide Lars – kan du også fortælle, hvordan man slipper for at se, hvilke quiz’er etc. ens venner tager? Og hvis de skriver på hinandens vægge kommer det på min startside – hvordan slipper man for alt det?

 43. Hej Lars…
  Mange tak for dit indlæg og forslag her…
  Min og en af vennernes Facebook væg blev kopieret af en fælles “ven” for lidt over en uge siden… Jeg havde svaret tilbage vedr et møde jeg havde haft med min chef, og var godt skuffet over mødet, som gav mig et frustrations opkast… Da både min ven og jeg har “lukkede” profiler, er det kun en fælles “ven” som har kunne læse begge sider (væg) Denne “ven” har så taget en kopi af vores væg-debat og afleveret den til chefen og det udspillede sig i at jeg blev bortvist fra min stilling og den persons side(væg) kom til samtale med chefen. Så husk ALLE, stol IKKE på alle venner på Facebook… Jeg blev “dolket”

 44. @Brian Det var godtnok en forfærdelig historie. Du har helt ret, det viser at man ikke kan stole på alle sine venner på facebook. Men mere nøjagtigt viser det vel, at man ikke har 300 venner – som man har på facebook, men nærmere de 10 man har i den fysiske verden. De sidste 290 er bekendte, og derfor skal man tænke sig om, hvad man skriver, og hvem der skal have adgang til ens “væg”.

  Håber du finder et nyt arbejde. Held og lykke med jobsøgningen.

Trackbacks and Pingbacks:

 1. www.anyhed.dk - 16. September 2008

  Guide til privatliv på Facebook | Nettendenser.dk…

  Er du træt af ikke at kunne styre dit privatliv på Facebook så prøv denne 4. trins guide….

 2. Facebook in real life… - 21. September 2008

  […] Savner du privatliv på facebook? Klik her… […]

 3. Min facebook virker ikke ;) at Bertel Torp - 28. September 2008

  […] Læs denne guide før du dummer dig på facebook : http://www.nettendenser.dk/2008/09/16/guide-til-privatliv-paa-facebook/ […]

 4. Facebook- hvorfor er Facebook så populært? | Oza.dk - 13. October 2008

  […] Er der ingen mulighed for privatliv på Facebook? Der er mulighed for privatliv på Facebook, men det kræver dog en indsats fra dine side. Opsætningen af din profil skal ændres, og du finder en udemærket guide til dette her. […]

 5. Facebook på Dansk « js9600.dk - 17. October 2008

  […] Når det nu skal være så check i det mindste profilen i detaljer. […]

 6. Medieblogger » Forbrugerrådet om Facebook: Brug ikke applikationerne - 6. March 2009

  […] så skal Forbrugerrådet have ros for at linke til Lars Damgaard Nielsen guide til privatliv på Facebook. Relaterede indlæg (sorteret efter relevans, ikke […]

 7. Guide til privatliv på Facebook og de nye indstillinger | Nettendenser.dk - 10. December 2009

  […] er en omskrivning og tilretning af min over et år gamle Guide til privatliv på Facebook som mere end 50.000 har læst – og som er anbefalet af […]

 8. Abemad » Archive » Guide til privatliv på Facebook - 2. November 2011

  […] Guide til privatliv på Facebook | Nettendenser.dk […]

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*