Fuppet af Margrethe Vestager

Lars Damgaard Nielsen —  31. March 2009 — 27 Comments

Jeg var ellers lige så glad. En ægte politiker som selv skrev på twitter. Margrethe Vestager har indtil i dag twittet 72 gange på kontoen @vestager. Så langt så godt. Men det er faktisk ret skidt.

Jeg troede jeg kunne indgå i en dialog med Margrethe Vestager på twitter. Men hun er tavs når man skriver til hende. Faktisk bruger hun kun sin twitter konto til udelukkende at sende statusopdateringer ud. Hun broadcaster UDEN at gå i dialog med alle dem som ellers skriver til Margrethe Vestager på twitter. Samtidig er hun stolt over “samspillet mellem twitter og Facebook” – som hun selv har twittet.

Margrethe Vestager twitter

Samspillet går ud på, at det hun twitter automatisk bliver lagt ind på hendes facebook side.

Margrethe Vestager FacebookIkke så meget samspil – nærmere broadcasting på flere kanaler. Lidt ligsom når TV2NEWS sender 19-nyhederne samtidig med TV2. Margrethe Vestager samsender så bare hele dagen og hele tiden. Hvor radikool er det?

Og pointen i twitter går også tabt, når der ikke er dialog. Twitter er mikroblogging. Og mikroblogging kan – og jeg vil nærmere sige SKAL – bruges til dialog. Argumentet vil selvfølgelig være, at hun ikke har tid til det. Men ligesom hun heller ikke har tid til selv at skrive sine læserbreve og taler (hvilke politiker har det?), så kunne hun jo få en studentermedhjælper til at tage stilling til, hvem og hvad der skal besvares. Så ville borgerne være kommet lidt tættere på hende.

Når hun ikke besvarer nogle af dem der twitter til hende, lytter hun så overhovedet til det de skriver? Det ser ikke sådan ud. Synd og skam – hun havde alle muligheder for at være rigtig radikool.

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

27 responses to Fuppet af Margrethe Vestager

 1. Jeg føler mig ikke fuppet af Vestager. Hun er ikke den eneste der bruger det som monolog eller der har ansat studiemedarbejdere.

  Twitter skriver selv som oplæg til en Tweet “What are you doing?”.

  Jeg forstår bare ikke, hun tager sig tiden til det, hvis hun ikke ønsker dialogen.

  Nå, men jeg regner nu stadig med, at jeg bliver een af de første, der får en dialog igang.

  Potter

 2. Hvorfor SKAL mikroblogging bruges til dialog?

  Jeg er uenig. Jeg kan meget bedre se værdien i Twitter som en publikationsplatform. 140 tegn siger ikke meget, men når man som Margrethe laver 70+ x 140 tegn, bliver de mange bække hurtigt til en flod.

  Jeg har ikke overskud (eller lyst) til at bruge min Twitter-konto til samtaler. Jeg har ærligt talt ikke interesse i din samtale med én af dine followers, så længe det ikke er mig. Og jeg tænker, mine followers har det på samme måde.

  Jeg synes, Margrethe er skide god til Twitter. Og ligeledes til Facebook-status updates, kan jeg nu se.

 3. Det er jo fint nok at hun bruger det men hvis hun ikke forstår konceptet og fordelen for hende at kunne gå i dialog med pottentielle vælgere kan det jo være ligegyldigt. Hvem gider at høre om at hun cykler i tåge eller sviner andre politikere til?

 4. @potter Jeg mener det er fup, når hun slet ikke svarer tilbage og mediet er skabt til dialog. Mht. til studentermedarbejdere, så kunne hun jo bare få dem til at sortere, skrive svaret og så selv godkende det. Sådan foregår det jo med alt andet politikere laver. Det er jo ingen hemmelighed.

  Så jeg giver dig ret i at det er underligt hun bruger tiden på det.

  Mht. til reply så håber jeg da for hende selv at hun giver lyd til bare én person. Det ville være godt pressestrategi. Eller hun helt stoppede …

  @mikker Det kan jeg ikke forstå? Så du læser bare tweets uden at skrive tilbage til folk og reagere på det de skriver? Det forstår jeg ikke. Tænk kun at bruge twitter som en avancert form for fjernsyn … (broadcasting).

  Jeg glæder mig da over at du ikke helt er så standhaftig som du selv skriver. På http://www.twitter.com/mikker kan jeg se at du alligevel skriver tilbage til nogle personer 😉

  Jeg giver dig ret i at det ikke altid er man gider andres samtale med andre. Det orker jeg heller ikke altid. Derfor kunne det være fedt med en funktion på twitter, hvor man skar det væk.

 5. @mikker – kan du ikke uddybe hvorfor du vil bruge Twitter, hvis du ikke er interesseret i andres dialog. Er det du ude efter så ikke noget helt andet? Gruppe Messenger?

  @lars – jeg mener ikke der er rigtige eller forkerte måder, at bruge social media platforme på. Det er jo netop det fede ved det: det er individuelt – det er det der gør det unikt.
  Det eneste, jeg synes, der gør sig gældende er, at det skal være personligt. Og det er der kæden hopper af for mig. At godkende standard svar, skrevet af andre, ud fra et sæt vedtaget normer… nope, det har ingen værdi.. for mig. Derfor tog jeg kontakt – mest for at være noller 😉

  Og dejligt at have dig tilbage Lars. Du har været savnet.

  Potter

 6. Twitter er jo ikke skabt til dialog. @ replies blev indført af brugerne og Twitter var så flink at understøtte det.

  Om igen.

 7. Jannik Lindquist 31. March 2009 at 20:57

  Denne debat er ekstremt langt ude. Margethe Vestager har gentagne sagt, at hun synkroniserer sine tweets med sin Facebook-profil – og der har hun dialogen. Hvordan I end vender og drejer det, er sagen virkelig så enkel. Der er ikke fugls føde på jeres kritik. Hvis I kommer i BT eller Ekstra Bladet, er det ikke fordi I har “afsløret” Margrethe Vestager, men fordi I har vist hvor absurd en diskussion, der kan føres på Twitter. Tillykke.

 8. @Jannik
  Jeg har ikke hørt hende sige det gentagne gange. Men det er nok fordi jeg kun følger hende på twitter – og så er det jeg føler mig snydt. Cool nok hun kun går i dialog på fb, men så skal hun skrive det i hendes twitterprofil, at man ikke fanger hende der, men på fb.

  Mit mål har på ingen måde været at få noget i EB eller BT – eller for den sags skyld at lave en afsløring. Jeg konstaterer bare hun ikke er i nogen dialog på twitter. Og det føler jeg mig fuppet over, fordi twitter for mig (jeg er subjektiv her) er et medie til dialog.

  Mht. BT som skriver en artikel om @vestager, så er min egen fordom om journalister (som jeg selv er) at det ofte går meget hurtigt, og at Vestager let ville kunne blive udråbt som politisk web 2 guru fordi hun har fanget twitter. Når hun så (efter min ydmyge mening) bruger mediet forkert, så syntes jeg der er brug for den anelse modspil jeg kan give på min lille blog.

 9. Nu mener jeg at Lars Damgaard har en god pointe. Vi hører stolpe og og ned om Twitter i diverse nyhedsudsendelser og Berlingske Tidende har haft et artikelopslag om samme – men uden et facit, thank God!.

  Hvad er Twitter? Hvordan bør det bruges? Kunne det udnyttes bedre af brugerne – især en folkevalgt politiker?

  Denne artikel ser jeg som et debatoplæg og ikke en billet til offline medierne, den del har forfatteren vist styr på.

  Jeg skal ikke bestemme noget som helst om hvem der gør hvad på hvilket medie – men jeg, alle andre og dermed Lars Damgaard, har lov til at have vores forventninger til en man følger. Og dermed ret til at blive skuffede når man ser potentiale der ikke bliver udnyttet optimalt, efter min egen personlige, subjektive og helt biased mening.

  Synes virkelig hele denne debat er interessant da alle har deres meget konkrete holdninger og jeg håber debatten bare flyder videre, frit på/i alle kanaler – snart er der vel også to støttegrupper der popper op på facebook og lur mig om ikke Medina snart indspiller et nummer med Burhan G om netop dette emne 🙂

 10. Jannik Lindquist 31. March 2009 at 21:50

  Kære venner – prøv nu, at se på det af hendes seneste tweets, Lars citerer. Der siger hun det hele temmelig klart: “Det er sjovt at twitte – især samspillet med facebook. Så der er samspil mellem os”. For hende er det altså “samspillet med facebook” (synkroniseringen), der sikrer samspillet mellem os (dialogen). For at være helt ærlig, så tror jeg ikke, at hun aner, at der er mulighed for dialog alene via Twitter. Hvis hun vidste det, havde hun temmelig sikkert enten svaret eller skrevet, at hun kun kunne nås på Facebook. Hun bruger Twitter, fordi det er nemt fra mobilen, og satser på dialog på Facebook i kraft af synkroniseringen af Twitter og FB.

  Jeg har sendt hende et link til debatten om hende på Twitter. Det skulle undre mig meget, hvis hun ikke svarer. Højst sandsynligt på Facebook, da hun temmelig sikkert ikke ved, hvordan man svarer på debatten på Twitter.

 11. Hvordan man vælger at bruge Twitter må være op til den enkelte bruger. Derfor er det vel for så vidt også ligegyldigt om man opfatter Twitter som et sted for dialog eller et sted for broadcasting af egne udbrud.

  Med det sagt, så vil jeg dog melde mig under fanerne hos Lars, og minde @vestager om, at hun ikke udnytter Twitter’s fulde potentiale, når hun ikke går i dialog med sine followers. Hun risikerer efter min mening at hendes microblogging aktivitet bliver ligesom at råbe ned i en spand – det er kun hende selv der hører det. Vi andre gider nemlig ikke høre på én, der kun taler PÅ en og ikke MED én.

 12. Det var lige godt djævlens at det er en rask debat på Twitter der skal få os til at blogge igen; ikke desto mindre har jeg skrevet lidt om det på min egen blog:

  http://marks.dk/2009/03/31/dk-slanger-i-twittaradis/

  Som vi også har talt om i dag på Twitter, så synes jeg stadig ikke Margrethe nødvendigvis bruger Twitter “forkert” – hun bruger det bare ikke optimalt. Twitter lægger rigtig meget op til samtale, men hun har aldrig lovet at hun vil bruge det sådan – og derfor er det altså i min optik lidt underligt at blive “skuffet” og føle sig “fuppet”.

 13. Jannik Lindquist 31. March 2009 at 22:55

  Mark – jeg tillader mig at gentage mig selv: selvfølgelig vil hun samtalen – hun fører den bare på Facebook! Så enkelt er det virkelig 🙂

 14. Mark, god uddybende blogpost om en dag der føles som om den har varet en uge allerede…

  Jannik, det kunne være fedt med en lille tekst om det i hendes bio på Twitter, så. Forventningsafstemning 🙂

  Nu vil jeg hente popcorn og gennemse dialogen på facebook.

  God aften, d’herrer.

 15. @Jannik: Du har ikke helt ret; det her: http://twitter.com/vestager/status/1416878225 skulle have været en kommentar til dem på Facebook der pointerede en stavefejl (det fortalte Jacob Packert i hvert fald), og det er umiddelbart den eneste deciderede kommentar jeg lige kan finde indenfor den sidste uge til halvanden.

  Hvis hun kommenterede vanvittigt meget på sine Facebook-statuser, så kunne vi tale om at hun bruger sin energi på den løbende samtale der, men det kan vi ikke.

 16. Jannik Lindquist 31. March 2009 at 23:20

  Joackim: Som sagt andet steds, tror jeg helt enkelt ikke, at det er gået op for Margrethe endnu, at Twitter kan bruges til dialog a la Facebook. Derfor ingen tekst om disse sager i hendes bio på Twitter.

  Mark: Der er også http://twitter.com/vestager/status/1420466513 – hvor hun svarer på Facebook-brugeres kommentarer til hendes foregående status (hvor nogen nævner hendes brug af Twitter). Jeg siger ikke, at hun fører livlig dialog med alle på Facebook. Jeg siger, at for så vidt hun fører nogen dialog overhovedet, gør hun det på Facebook.

  Der er to elementer i diskussionen. Det ene er, hvorvidt Margrethe overhovedet er interesseret i dialog. Nogen mener, at det ikke er tilfældet, fordi hun aldrig svarer på kommentarer på Twitter. Til det er der kun at sige, at hun svarer – men kun på Facebook. Muligvis fordi, det er nemmest og muligvis fordi hun ikke ved, at det er muligt at føre debat på Twitter.

  Det andet element handler om, hvorvidt hun er *nok* i dialog med sine læsere. Det er en helt anden diskussion, som du har sagt glimrende ting om på din blog. Hvor meget dialog kan vi forvente fra en travl partileder?

 17. @Jannik: jeg tror nu nok Vestager er interesseret i diskussionen (man kunne med lidt frækhed mene det er alt hvad en politiker laver til hverdag alligevel?), men problemet kan være at man som travl partileder ikke skal sidde med snotten i skærmen som vi andre (og især jeg) gør det. Derfor er det ikke en helt tosset ide at få endnu mere hjælp af de dygtige studentermedhjælpere de har i Radikale Venstre – Jacob Packert ved jeg gør en masse ting for dem, og det er nok ikke helt utænkeligt han får sig en lille snak med Den Ærede Leder om diskussionen der har kørt på Twitter og her i dag.

  Så håber jeg bare personligt at der bliver ved med at komme morgenopdateringer (de beskriver mit elskede København fantastisk på et tidspunkt hvor jeg selv snorksover) mixet med et svar i ny og næ. Muligheden er der for at tale direkte med vælgerne, så det er oplagt at bruge det – dog kan det for mig aldrig blive et krav, men kun en opfordring.

 18. @Mark Jeg har læst din blog (http://marks.dk/2009/03/31/dk-slanger-i-twittaradis/) og kommenteret på den 🙂

 19. Jesper Sommer 2. April 2009 at 22:00

  (Bemærk: Dette indlæg er en opfølgning på en debattråd på Computerworld Danmarks hjemmeside – se http://www.computerworld.dk/blog/nettendenser/1799)

  [citat]
  [b]Lars Damgaard Nielsen skrev:[/b]
  Men jeg er jo (overraskende 😉 ) ikke helt enig med dig.[/citat]SURPRIIIIIISE 🙂

  [citat]
  [b]Lars Damgaard Nielsen skrev:[/b]
  Jeg efterlyser heller ikke dialog på hvert enkelt tweet og hver enkel kommentar. Men jeg forventer, at hun i det mindste gør som i den gamle offline verden: Har studentermedhjælpere til at overvåge debatten i avisen, hvorefter de tager stilling til, om der skal besvares og hvad der skal besvares.[/citat]Det synes jeg er en helt fair udmelding.

  Du postulerer blot hårdnakket i din artikel, at det ikke er tilfældet. Men VED du det forholder sig sådan? Eller gætter du bare? 😉

  [citat]
  [b]Lars Damgaard Nielsen skrev:[/b]
  Og jo, jeg ved godt jeg her er lidt grov, fordi Vestager har alle de gode intentioner. Og det skal hun trods alt have point for. Det er bare synd hun ikke udnytter mediet optimalt.[/citat]Mjaeh – det er også en fair holdning at have. Men det er altså ikke sådan du har vinklet historien. Du tilslutter dig det skingre kor af totalt “overvinklede” historier på CWDK – en kedelig tendens som læserne konstant påtaler.

  Din overskrift er ikke “Vestager er halvt i mål” eller “Tips til politik-tweets”. Eller noget i samme dur. Nej nej, den er “Fuppet af Margrethe Vestager” og du kan være stjerne-sikker på, at de fleste læsere har klikket sig ind på din artikel med nogle HELT andre forventninger end dem du efterfølgende redegør for i dit svar til mig.

  Jeg vil driste mig til at sige, at jeg efter at have læst artiklen føler mig aldeles “Fuppet af Lars Damgaard Nielsen”. Så hiver du til gengæld point hjem på at give svar på tiltale bagefter – og have den dialog du iøvrigt efterspørger.

  Men hånden på hjertet, det er IKKE overensstemmelse mellem den “vinkel” du har sat på historien, og de holdninger du efterfølgende kommer med her. Og den sidste er forresten noget mere spiselig, så hold endeligt fast i den! 🙂

  [citat]
  [b]Lars Damgaard Nielsen skrev:[/b]
  Hvis du vil debatere det her indlæg mere, er du velkommen til også at smide dit indlæg her: http://www.nettendenser.dk/2009/03/31/fuppet-af-margrethe-vestager/%5B/citat%5DDet vil jeg så gøre.

  [citat]
  [b]Lars Damgaard Nielsen skrev:[/b]
  hvor der blandt de 19 indlæg er den del som er skrevet af dine partifæller ;-)[/citat]Hmmm… har du betalt kontingent for mig? I så fald, mange tak. Hvis ikke, så er du muligvis fejlinformeret – mine kommentarer er ikke affødt af mine potentielle egenskaber som Radikal 😉

 20. Jesper Sommer 2. April 2009 at 22:02

  P.S.
  Lars, din debattråd er vist ikke “computerworld kompatibel” … 😉
  /JS

 21. @Jesper Sommer

  Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener, men hvis du tænker på om politikere selv skriver læserbreve og taler, kan jeg informerer dig om at det er de færreste som gør det. Det har de ikke tid til. Det har de ansatte til. Og det er der slet ikke noget kontroversielt i.

  Det “kor” har jeg ikke selv lagt mærke til på de mange artikler jeg ellers dagligt læser. Men det vil altid være fejl og mangler på medier, da det trods alt er mennesker og ikke maskiner som skriver artiklerne og klipper indslagene.

  Jeg har ikke betalt dit kontingent – men gør det gerne 🙂 Siden du havde en profil på radikale.net, gik jeg ud fra at du støttede partiet http://www.radikale.net/jesper-sommer men jeg kan tage fejl. Hvis ikke du gør det, mener jeg dog det er lidt misvisende, at det er det første link der optræder, når man googler dig 😉

 22. Jannik Lindquist 3. April 2009 at 11:30

  Lars- du skrev: “Jeg giver dig ret i at det ikke altid er man gider andres samtale med andre. Det orker jeg heller ikke altid. Derfor kunne det være fedt med en funktion på twitter, hvor man skar det væk.”

  http://help.twitter.com/forums/23786/entries/14595

 23. @Jannik

  Tak!

  Men som altid er intet perfekt. Den blokerer jo for alle. Det jeg efterlyser er en der f.eks. kan blokerer for alt det x modtager, mens jeg godt til høre på alt det y modtager. Den her blokerer bare for alt. Men det er et skridt i den rigtige retning. Sig endelig til, hvis du kender et 3. partsprogram der kan gøre det.

 24. Jannik Lindquist 3. April 2009 at 13:53

  Lars – den simple løsning er vel at have en @-søgning på dem, hvor man gerne vil se svarene på de oprindelige indlæg (fx @vestager) og ingen søgning på dem, hvor man ikke vil se svarene. Eller har jeg misforstået dig?

 25. @Jannik Jeg tror du har misforstået mig. Jeg tænker ikke på søgninger, men i den daglige brug.

 26. Jannik Lindquist 3. April 2009 at 14:20

  Ja, sådan forstod jeg dig også. Men hvis du bruger Twhirl, kan du faktisk integrere søgeresultater i din home-screen, så du fx får alle @vestager-svarene sammen med vestagers egne tweets. Derved kan du høre på “alt det x (vestager) modtager”, mens du “blokerer” (ikke har en integreret søgning på) “alt det y modtager”. Virker super for mig.

Trackbacks and Pingbacks:

 1. marks.dk – [DK] Slanger i Twittaradis - 31. March 2009

  […] dermed ikke indfrier. Det har hun aldrig gjort, og derfor er det lidt underligt at sige man bliver fuppet – fuppet bliver man når man investerer penge i IT Factory og bagefter står med så store […]

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*