Nokia N97: Fiaskofonen som kan alt – på papiret

Lars Damgaard Nielsen —  29. September 2009 — 14 Comments

Jeg har nu brugt over tre måneder på at teste en Nokia N97. Konklusion er – efter at have givet telefonen en chance på tre måneder – at den aldrig burde være kommet på markedet. Ihvertfald ikke i den form som jeg har haft den (læs om mine første erfaringer her: “Nokia N97: Den STORE test med vanskeligheder“).

Billedet herunder er retvisende for mine oplevelser med N97’eren.

Nokia N97 gået ned igenUlemperne er simpelthen for mange i forhold de fordele der også er (F.eks. et rigtig godt 5 mp kamera der tager gode billeder – rent teknisk set. Motiverne kan Nokiaen ikke gøre for 😉 ).

Af helt basale ting er det f.eks. svært at få lov til at skrive en sms. Når der er kortest ventetid fra man trykker på besvar til man kan skrive, går der typisk 4 sekunder. I videoen herunder kan du selv se det. Og her har jeg kun 370 beskeder gemt. I betyndelsen da jeg havde migreret alle mine gamle beskeder over fra min Nokia Navigator, havde jeg omkring 1000 beskeder og en ventetid på 6-8 sekunder eller mere.

Derudover går telefonen ned mindst hver anden dag. Også selvom jeg har opdateret firmwaren på den, så den har det nyeste. Det er specielt irriterende når telefonen går ned midt i en samtale og det sker ofte.

Hvis man kigger på brugervenligheden, er det frustrerende at bruge Nokia N97. Eksempler:

 • Man kan ikke scrolle hurtigt.
 • Det kræver fire tryk at komme i gang med at skrive en sms
 • UI reagere så langsomt, at man ofte starter det forkerte program – fordi ens tryk på skærmen bliver registreret for sent.
 • Besværligt at roterer billeder. Alt for mange tryk. Langsom UI.
 • Osv, osv, osv …

Hvis du vil se, hvor frustrerende det kan være at rotere et billede på Nokia N97, så se videoen herunder.

Brugervenligheden bliver forhåbentlig bedre, når der kommer en 2.0 version af firmwaren i oktober.

I mit første indlæg om Nokia N97 kom jeg med en liste over fordele og ulemper. De overstregede er forbedret og nye er kommet til.

Fordele ved N97

De umiddelbare fordele jeg ser ved Nokia N97 lige nu:

 • Dejlig lækker stor klar skærm
 • Super kamera. Jeg syntes virkelig det tager gode billeder.
 • God video når man optager. Desværre fast fokusafstand.
 • Podcast direkte til telefonen som man kender det fra bl.a. N86 og N95. Dejligt ikke at skulle have telefonen omkring computeren.
 • God lyd
 • Ekstrem meget plads. Født med 32 giga. Plads til 64 med udvidelse.
 • Multitasking

Ulemper ved N97

 • Langsom menu. Kedelig blå skærm når man roterer telefonen og den skal vende menuen.
 • Dårlig touch-oplevelse på skærmen når man skal styre den. Set i forhold til mine HTC Magic og iPhone-oplevelser.
 • Flickr  applikationen uploadede på et tidspunkt 2 billeder 38 gange. Virker fint på wlan. Virker nu som den skal.
 • Gravity applikationen (twitter) kan kun uploade billeder på wlan – er der en sammenhæng til Flickr? Og jeg har ellers ingen problemer med at gå på nettet via mobilnettet. Virker nu som den skal.
 • Slettede alle mine gamle beskeder jeg havde overført fra min gamle telefon, da jeg overførte musik til N97.
 • Få applikationer på Ovi Market. Og de er dyre. De gode koster 5-10 euro.
 • Multitasking. Når telefonen bliver presset af mange åbne programmer går den ned eller fryser.
 • N-Gage mangler – og har forsøgt at installere den version der efter sigende skulle fungere – uden held. Er kommet på telefonen.
 • Generelt dårlig brugerinterface jvt. punkterne ovenover.
 • Den fryser.
 • Genstarter uprovokeret.
 • Smider opkald.

Nu glæder jeg mig bare til at min HTC Hero kommer med posten. Så håber jeg den er lidt bedre end Nokia N97. Så det ikke længere skal være frustrerende at ringe, skrive sms’er og gå på nettet.

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

14 responses to Nokia N97: Fiaskofonen som kan alt – på papiret

 1. Jeg holder fast i min iPhone – kan jeg læse mig frem til 😉

  Potter

 2. Det lader til du har haft en del udfordringer. Glæder mig til et ligeså hudløst ærlig review af andre enheder.

  Har selv en N97 og oplever ikke samme grad af problemer. Er selv sindsygt glad for at den har et keyboard, for et touch keyboard fungere ikke til andet en ganske korte beskeder, det er simpelthen frustrerende uden et hw keyboard hvis man blogger/twitter skriver mails, hvilket jeg har indtryk af du gør.

  OVI marked er jeg selv glad for at kan overhovedet ikke nikke genkendende til apps er dyre her, der er MASSER af freebees og ordentligt betal bar sw.. Har selv gladeligt betalt for min Gravity klient som er den bedste jeg har set (ikke bare på Symbian platformen)

  Det ser dog ud til at der er en løsning på vej med nogle af de ting du er negativ omkring: http://www.youtube.com/watch?v=Tks_cG01fFg

  /Niels, Nokia

 3. Hej Niels

  Udfordringer kan man godt kalde det 😉 Pointen er, at det ikke nytter at sende en telefon på markedet som bliver hypet fra december sidste år ( http://scobleizer.com/2008/12/02/nokia-n97-the-ultimate-facebook-device/ ) og som så først virker 10 måneder senere når firmware 2.0 kommer på gaden og telefonen har været i handlen i lang tid. Det er ikke godt nok. Og synd, hvis man betaler 4500 for en telefon.

  Så vent med at hype til der er noget at hype! Eller lav noget, hvor hypet kommer af sig selv og hvor i ikke bliver nødt til at afholde Nokia Academy ( http://www.nokia.dk/find-produkter/produkter/nokia-n97/academy ) fordi brugerne bliver frustrerede over dårlig brugervenlighed. Eller betale for, at bloggere/brugere skriver om jer.

  Mht. keyboardet var det også en vinder hos mig – på papiret. Indtil jeg fik den i hånden. Personlig skrev jeg simpelthen hurtigere på det virtuelle tastatur med t9 ordbog i stedet for et tastatur hvor der skal bruges ekstra tastetryk for at få æ ø og å frem.

  Du skal nok ikke forvente lige så gennemgående reviews af andre telefoner, men det der kommer bliver hudløst ærligt. Grunden til at jeg har givet den gas på denne er, at i jo hos Nokia var så venlige at give mig en til test – og tak for det 🙂 Selvom det har været med udfordinger har det da været sjovt.

  Bare ærgeligt, at min stime af Nokia telefoner nu bliver afbrudt af en HTC Hero. Og det skyldes min dårlige N97 oplevelse. Måske vender jeg tilbage når i har fået styr på UI, hastigheder og tidssvarende lir 😉

  N900 og Memo bliver måske redningen for jer – i mangler simpelthen en brugergrænseflade som ikke virker betonkommunistisk. Følelsen man sidder tilbage med er “øv”. På iPhone og Hero er brugeroplevelsen “wauw”.

  Men spændt på N900 og de perspektiver der ligger i Memo – det er jeg.

 4. Kan desværre ikke kommenter på din oplevelser omkring “kollegers” terminaler. Afholdelse af Nokia Academy kan jeg kun tage som en positiv ting, vi tager vores kunder seriøst, vi tør møde dem ansigt til ansigt. Det er der ikke mange der gør i den her branche. Vi har også turdet møde dig uden omsvøb. Det er da ganske forfriskende og så vidt jeg ved er du ikke blevet betalt for det? – eller du fik lov til at beholde dit test device som du sidenhen har solgt, det kan man vel godt fordreje til en slags betaling, hvis man er journalist. Syntes det er fair at lade en tester beholde sit testdevice når man frivilligt skriver sig op til at teste og har lagt timer/energi i det.

  Mht. N97 så har den været på markedet siden midten af Juni 2009 så det er stadig en ganske ny terminal (godt 3 måneder). N97 får ny 2.0 software I oktober, en version som både giver ny funktionalitet og retter eventuelle fejl der måtte være. Det er da også en positiv ting. Nogle af vores kolleger har brugt 3 forsøg og 2 år på at implementere MMS og copy/paste, det har N97 da i det mindste med i første version 😉 BTW. 2.0 løser også den omtalte æøå problematik, nu holder man blot bogstavet inde i stedet for fn+tast.

  N900 og Maemo er bestemt interessant og jeg kan da oplyse at jeg selv er en glad bruger af en sådan. Nyt med en HELT åben platform, noget som ingen andre rigtig har gjort sig i.

  Skriver jeg “sudo gainroot” i min xterminal, ja så bliver jeg root bruger. Ikke noget hr. og fru DK interessere sig for, men noget som nørderne finder interessant, ved så ikke om du tilhøre Hr. og Fru DK kategorien eller nørd kategorien 😉 N900 er næsten mere en PC lignende enhed med telefon, end en telefon med PC lignende funktionalitet. Det tog en fyr 4 timer fra han så et request på Maemo forum (mener det var på Maemo forum)for en Twitter klient til at han havde “compilet” en debian version som rent faktisk virkede på N900. Det var ret cool, så glæder mig til at se hvad den udvikler sig til.

  /Niels, Nokia

 5. Hej Niels

  Du har helt ret i at det er forfriskende at en producent inviterer til møder om sin telefon. Hvis man ser på Nokia Academy på den måde kan jeg godt forstå dig – men for mig at se, kan det godt tolkes som om at det er fordi der er så alvorlige problemer med telefonen, at det er nødvendigt. Men det er jo et tolkningsspørgsmål.

  Nej jeg blev ikke betalt, men fik enheden – og det tolker jeg som betaling. Ligegyldig om jeg valgte at sælge den eller ej. Det er trods alt en enhed til 4500 i de fysiske butikker (men 3800 på nettet: http://www.goblue.dk/product.asp?product=2504)

  Klart det er positivt at i kommer med en 2.0 – som så bliver 3. store opdatering på tre måneder. Det ved jeg ikke om er så positivt, set i lyset af, at det er nødvendigt med så mange store opdateringer. Det har jeg personligt aldrig oplevet med en anden telefon/device/hardware ting. Jeg ser det med som en selvfølge, når enhedens basale funktioner ikke virker fra starten. Så er det klart det skal rettes og opdateres.

  N900 lyder som noget godt – den glæder jeg mig til at få i hånden en gang – men set i lyset af de to blogpost jeg har skrevet her vil Nokia næppe invitere mig til at lave et review af den. Så jeg ser den nok først om lang tid 😉

 6. Jeg skal undlade at kommenterer på hvor objektiv den her anmeldelse af telefonen er, men vil derimod gerne kommenterer på artiklen generelt.

  Nokia er tydeligvis kommet under et ikke helt uvæsentligt pres for at komme med nye og smarte telefoner hurtigere end nogensinde før, og det betyder givetvis at telefonerne slipper lige vel hurtigt nok ud af Finland til tider.Småfejl kan vi vel alle leve med sp længe de bliver løst igennem SW opdateringer, men når det bliver en konstant gene i hverdagen bliver det på godt jydsk…træls.

  Jeg har ikke haft “fornøjelsen” af N97, men derimod en meget tvilsom fornøjelse af en meget buggy N95 samt senest en N79 ( http://www.norsted.dk/?p=53 ) som har haft alle mulige sære fejl i sin korte levetid.

  Som værktøj i min dagligdag sætter jeg stor pris på stabilitet, performance, hastighed og brugervenlighed – punkter som jeg tidligere syntes at Nokia stod for, men som nu langt hen af vejen er lidt for svingene.

  Lige pt. står jeg og overvejer om jeg tør købe en ny Nokia eller om jeg skal følge “trenden” i min omgangskreds samt hos kollegaer og købe en iPhone.

  N900 ser interessant ud på papiret, men efter at have brugt mange tusind kroner på tæt ved ubrugelige telefoner er jeg ikke sikker på at jeg har lyst til at smide flere penge efter dårlige.

  Nu skal det ikke alt sammen være negativt, så Nokia skal da have thumbs up for:

  – Nokia Academy

  -N79:
  Fantastisk wlan modtager
  GPS, modtager overalt..også hvor mine kollegaers iPhone giver op

 7. Hej Lars,

  Journalister forholder sig som udgangspunkt kritisk til alting (min erfaring). Nokia Academy er et ekstra tilbud til dem som har købt N97, de har fået mulighed for at møde Nokia. Der har ingen skjulte bagtanker været og engang i mellem ville det være befriende, hvis pressen kunne tage ja hatten på og ikke altid tro der er en bagtanke med alting. Nokia Academy har været en kæmpe success, folk har været rigtig glade for at komme og møde os og det er bestemt ikke sidste gang vi I Nokia Danmark kommer til at afholde den slags arrangementer.

  Mht. betaling så er min pointe blot at du selv skrev dig op til at få en N97, du blev udvalgt og har så fået lov til at beholde den. I mine øre antyder du lidt noget andet.

  Mht. N900 så tror jeg vi skal have fat i en hardcore nørd til at lave review af denne 🙂

  God held med dit næste device som vist også har fået sin første store software update 😉 – det var vist noget med den var lidt sløv i betrækket…

  /Niels, Nokia

 8. Vi får det kritiske ind med modermælken 🙂 Men man skal ikke være kritisk bare for at være kritisk.

  Det kan godt ske jeg har været for hård ved jeres Academy – og det må du undskylde, hvis i ikke havde nogle bagtanker 😀

  Det er korrekt jeg selv skrev mig op. Udvalgt af 2000 – jeg var glad for det (det skriver jeg også i mit første blogindlæg om det). Jeg ser det alligvel som en slags betaling.

  Du har ret i at HTC Hero også har krævet en større update – men til deres held 😉 får jeg ikke fingrene i den før de har opdateret den.

  Glæder mig til at se, hvem i finder til at lege med N900 – og når det er en ægte nørd, og ikke en semi som mig – så gætter jeg på at i heller ikke regner med at sælge så mange N900 enheder. For ægte nørder er der en begrænset mængde af 😉

 9. HM..udover alle mine andre overvejelser omkring N900 skal jeg nu også overveje om jeg vil defineres som nørd 🙂

  Håber nu at jeg som UI/UEX designer kan nøjes med at kalde mig Professionel bruger af teknologi 🙂

 10. Hej Lars,

  “Af helt basale ting er det f.eks. svært at få lov til at skrive en sms. Når der er kortest ventetid fra man trykker på besvar til man kan skrive, går der typisk 4 sekunder.”
  – Det er noget af det jeg finder mest irriterende ved en mobiltelefon, ventetid. Problemet er især, at med en så basal ting som at skrive en SMS, kommer du til at gentage ventetiden mange gange på en dag, hvilket naturligvis ikke er acceptabelt.

  “Derudover går telefonen ned mindst hver anden dag”
  – Jeg har haft samme problem med min Nokia N79, måske er det bare et problem for Nokia? Ah ja, glæder mig også til N900’eren!

 11. Har længe sonderet mellem valget af iPhone og N97 (godt nok i vers. mini). Har valgt N97 mini, hvilket jeg er utrolig glad for.Den er hurtig og kører problemfri. Touch fungerer og eneste umiddelbare minus er manglende faste taster for æ, ø, å – samt en relativ dårlig batteritid. Jeg har ikke fortrudt fravalget af iPhone,der synes langsommere, mere klodset, med dårligere opløsning på kamera samt manglende mulighed for mms. Men ja – jeg er også Nokia mand 🙂
  N 900 var da også en mulighed, jeg overvejede i en stund. Men N97 mini’s lommeformat vandt ved nærmere eftertanke.

 12. Nu vil jeg ikke kalde mig for nørd på nogen måde, og jeg har langt fra forstand på teknologien som feks Lars Damgaar Nielsen har…efter som jeg kan høre..

  men som kørende konsulent er mit primære værktøj mobilen, min kalender, Email etc. og her har jeg valgt N97,efter at jeg har haft sony og mange andre mærker. der vil altid være folk der kritisere bagateller på en mobil, og jeg må sige at den primære funktion som en mobil skal bruges til skal fungere, og det gør den til UG.

  En mobil er for mange i dag mere en pc i mini udgave,der ligge så meget software på en mobil i dag, at det mere eller mindre er umuligt ikke at ha en eller anden for for et problem,det er vel heller ikke uden grund at microsoft kommer med opdateringer flere gange i ugens løb!!

  Heldigvis er vi ikke alle ens, jeg er rigtig glad for min N97, et STORT plus fra min side til Nokia,jeg har langt fra problemer med N97 som jeg havde med sony etc…

  Eneste minus som jeg har oplevet, er måske bedre test af div. mærker inden de udgives, så vi slipper for de små fejl der måtte være, men det et problem alle har som jeg oplever det..

 13. Mon der stadig er nogen herinde? Har lige fået en N97 og har søgt lidt på problematikken med æøå, som der også refereres til herinde. Der er ikke nogen måder med det store tastatur, at skrive æøå eller hvad? Den ligger ikke på nogen af tasterne!

  Nogen der vil hjælpe med det?

  Kan heller ikke vælge at kopiere kontakter fra SIM kort. Der plejer at være noget med SIM bibliotek, men det eneste valg jeg får er noget med begrænsede numre eller sådan noget…
  Hvordan kan jeg se om det er den nyeste version der ligger på?

  På forhånd tak for hjælpen.

  Inge Marie

Trackbacks and Pingbacks:

 1. Smartphone krigen: Hvilket operativsystem skal styre din telefon - iPhone OS, Symbian eller Android? | Nettendenser.dk - 4. October 2009

  […] Podcasten     « Nokia N97: Fiaskofonen som kan alt – på papiret […]

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*