Smartphone krigen: Hvilket operativsystem skal styre din telefon – iPhone OS, Symbian eller Android?

Lars Damgaard Nielsen —  4. October 2009 — 7 Comments

Der kæmpes lige nu en hård kamp om, hvem der skal være styresystem nr. 1 på vores smarte mobiltelefoner (smartphones 😉 ) i fremtiden. Umiddelbart vil det være let at sige at: “Jamen, det der iPhone er da så lækkert at det bliver det alle bruger” – nej. Det tror jeg ikke.

Apple er ved at gentage historien fra 80’erne, hvor de var fremme i skoen og havde det mest brugervenlige system med vinduer og skrivebord. Ind fra højre kom dengang: Windows 3.0.

iPhone OS som … Apple

Apple var dengang lukket og er det stadig. Det er kun dem der levere computere til deres eget software. Det samme sker nu med iPhone OS. Kun en producent laver enhederne og styresystemet (og tjener pengene 😉 ). En go forretningsmodel – men Apple sidder i dag kun på 6,5 % af pc-markedet. Windows på omkring 90 %. Tilbage i 1992 toppede Mac-andelen med hele 12 % af alle solgte computere.

Android som Windows 3.x

Ind fra højre kom i 2007 Open Handset Alliance med Google i spidsen for styresystemet Android smartphones. Android er lidt ligesom Windows var i 80’erne og 90’erne: En platform som minder rigtig meget om den førende platform (på brugervenlighed) på det tidspunkt det kom frem. Den førende platform er nu iPhone OS. Android er, ligesom Windows var dengang, åben for alle producenter. Og derfor tror jeg, at historien gentager sig.

Statistik over operativsystemer på smartphones

Statistik fra AdMob (som leverer reklamer til 9.000 mobilsites og 3.000 applikationer, rapport fra august her (pdf) ) viser, at iPhone OS nu har en markedsandel på 40 %. Det er et højt tal som endda er steget. Umiddelbart skulle man tro de ikke kan stoppes. Men …

Lige nu er det stort set kun kun HTC som har Android telefoner på markedet. Alligevel har Android oplevet en fremgang fra 0 % i 2007 hvor det blev lanceret, til en markedsandel i dag på 7 %. Det tal kommer til at eksplodere i løbet af af meget kort tid. De andre medlemmer af Open Handset Alliance (dem der sammen med Google laver Android) er nemlig på vej med mange flere smartphones. Listen over Android telefoner som enten er lige på trapperne eller er kommet fra Samsung, Morotola, Sony Ericsson, LG og andre kan du se her.

Jamen, hvad med …?

Ja, der er jo også lige et par andre styresystemer til smartphones. Symbian, RIM OS (Blackberry) og webOS (Palm Pre). Hvad sker der med dem? Mit personlige gæt er, at de ender som Linux, hvis man ser på deres markedsandele.

RIM er lukket som Apple – men deres markedsandel er allerede nedadgående. De kan måske sammenlignes med pc styresystemet OS/2 (kan du huske det? 😉 ). Et lige ved og næsten projekt.

webOS – er den helt åbne platform – lidt ligesom Linux (og så ER det endda Linux :-D). Det er de smarte nørder med det fedeste styresystem – det er bare ingen der bruger det, fordi ingen virksomheder – andre end Palm – putter det på deres enheder (Denne sammenligning er nok lidt grov…).

Symbian ER store, men de har også store udfordringer som styresystem på smartphones (f.eks. på en Nokia N97 😉 ), hvor de ikke  virker specielt brugervenlige i smartphone-sammenligningen. Symbian vil derimod vinde kampen på de ikke vestlige markeder, hvor det stadig er de mest basale telefonfunktioner som er i fokus. F.eks er Nokia det stærkeste brand i Øst-afrika og overgår giganter som Coca-Cola og Google, hvis man måler på deres brand-værdi.

Operativsystemer på mobiltelefoner i Afrika

Kampen bliver vundet med applikationer

Ud over åbenhed og let adgang til platformen for producenter af håndsæt, tror jeg kampen bliver vundet med de applikationer og kvaliteten af dem som er tilgængelige. Der har Apple et kæmpe forspring med 50.000 applikationer over for Andriods kun 10.000 små programmer. Kan Apple så holde det forspring? Det kan de nok i meget lang tid, men der er allerede tal der viser, at Android også på dette område er på vej frem. Antallet af nye Android projekter er stigende  mens antallet af begyndte iPhone projekter er faldende.

Nye iPhone projekter vs. nye Android projekter

Hvordan tror du markedet udvikler sig? Har jeg taget helt fejl – og bliver det nogle helt andre vindere? Jeg håber du vil deltage i debatten herunder 🙂

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

7 responses to Smartphone krigen: Hvilket operativsystem skal styre din telefon – iPhone OS, Symbian eller Android?

 1. Hej Lars.

  Var lige ved at få søndagskaffen galt i halsen 😉 Må sige det er noget tynd “analyse”. Syntes ikke objektiviteten skinner igennem som jeg syntes det høre sig til i en sådan analyse. Det er som om du har bestemt dig for at det bliver Android der løber som vinderen. Du trækker en admob analyse frem som intet siger om markedsandele omkring antallet af mobile OSer. Du henviser Symbian til den 3. verden? 1. halvår 2009 solgtes der flere smartphones med Symbian OS på end RIM og Apple til sammen. Det eneste sted der ikke bliver solgt Symbian er i Nord Amerika, i resten af verden bliver de solgt i svimlende antal. Det er helt fint at de personlige preferencer skinner igennem for Android, men dit OS verdensbilled er altså en kende mangelfuld hvis ovenstående repræsentere emnet. Hvad sker der med den nyoprettede Symbian foundation som fornyligt annoncerede QT understøttelse? Hvad med distributionskanalen? Operatørene bestemmer fuldstændigt hvad der skal i brugernes lommer. Hvad sker der når de smækker Appel kassen i fordi de bliver trætte af deres lukkethed? Eller de bliver bange for Googles verdens herredømme på internettet? Hvad sker der hvis en producent rager uklar med operatørene? Du skriver at vinderen bliver dem med flest apps. Apple har 50K an counting, Android 10K, hvad har Symbian? Hvis jeg ikke tager meget fejl findes der langt over 100K symbian apps. De kan og skal ikke tælles i Nokias OVI marked alene men overalt på internettet. De er ikke låst inde i deres eget økosystem. Jeg er klar over du personligt har henvist Symbian til den 3. verden 😉 men det er nok en lidt hastig konklusion. Er det overhovedet vigtigt med OS diskussionen? Er forbrugeren ikke fløjtende ligeglade bare det virker og ser lækkert ud? Er det ikke lidt det vi ser ske på PCmarkedet lige nu? For os nørder betyder det noget men vi er en forsvindende lille del af forbrugerne globalt. Det er også vigtigt at huske at måden, hvorpå smartphones i dag bliver solgt er fundementalt anderledes end den måde man sælger PC OS på. Der er ingen tvivl om at det er et spændende emne du her bringer op og 2010 bliver et rigtigt spændende år 🙂

  Mvh. Niels – som skrev ovenstående på en N900 vel nok branchens mest åbne smartphone bygget på Maemo 😉
  (er mobilbranche “nørd” og har arbejdet professionelt i branchen siden 1995, pt. bestrides en stilling i Nokia som product mananger)

 2. Tak for indlægget og de spændende perspektiver!

  Indledningsvis kunne man måske spørge, hvad det vil sige at vinde?
  Har Windows virkelig vundet over Mac?

  Ja, hvis det handler om global markedsandel og $&€
  Nej, hvis det handler om *næsten alt andet*… (?)

  Med andre ord: jeg synes ikke, det er vigtigt, hvilken platform, der får størst marked på lang sigt
  – det vigtige er, hvilken platform der kommer til at udvikle sig til den fedeste og mest innovative, og som ligger i de smukkeste og mest velfungerende telefoner.

  Og så kan det jo sagtens tænkes, at Android bliver det mest interessante og får de lækreste terminaler! Hvis det sker, så gætter jeg på, at Apple går over til Android! 😉

 3. Kan på ingen måde genkende Lars’ billede af Smartphone OS markedet globalt.

  Se et mere grundigt billede her fra Junioer: http://www.allaboutsymbian.com/news/item/10541_Analyst_sees_Symbian_shipments.php

  /Niels

 4. @christian
  jeg vil give dig ret. Den bedste vil være den med flest muligheder for at tilgå andre platforma. Det OS, som er mest integrerbar vil være det de fleste brugere foretrækker.

  /K

 5. De data der er brugt i de modeller du anvender til at underbygge din analyse stammer fra data fra AdMob og har intet at gøre med tal fra den reelle verden. De tal fortæller kun noget om hvilke OS som er blevet anvendt ved brug af de applicationer de udbyder.. Så dataen skal ses i sammenhæng med deres virksomhed.

  Og Niels jeg kunne godt tænke mig at snakke med dig omkring, hvorfor du tror Nokia taber markedsandele fo tiden?

  Venlig Hilsen
  Jonas Vigger

Trackbacks and Pingbacks:

 1. www.anyhed.dk - 5. October 2009

  Smartphone krigen: Hvilket operativsystem skal styre din telefon – iPhone OS, Symbian eller Android? | Nettendenser.dk…

  Der findes efterhånden et utal af styresystemer til smartphones, men hvem ender som den alt dominerende på området? Jeg har lavet en lille gennemgang og kommet med min spådom. Krigen er igang – hvem tror du vinder?…

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*