Guide til privatliv på Facebook og de nye indstillinger

Lars Damgaard Nielsen —  10. December 2009 — 58 Comments

Facebook kom i dag med nye muligheder for indstillinger til at sikre ens privatliv. Dette er en guide til privatliv på Facebook – med de nye indstillin

ger.

Der er brug for det. For det er lidt en jungle. Sæt en halv time af til at gøre det og få ordentligt og få styr på, hvem der kan se hvad om dig på Facebook.

Guiden er en omskrivning og tilretning af min over et år gamle Guide til privatliv på Facebook som mere end 50.000 har læst – og som er anbefalet af Forbrugerrådet.

6 trins guide til privatliv på Facebook

Begynd med at gå op i “Indstillinger” og vælg “Privatindstillinger”

Facebook Privatindstillinger

Derefter får du denne menu – hvor du skal vælge, hvad du vil. I denne guide kalder jeg den “hovedmenu”.

fb-2-menu

1. Få styr på dine profiloplysninger, billeder og video på Facebook

I profiloplysninger kan du vælge hvad de forskellige lister, venner og vennegrupper har adgang til. Det er meget detaljeret og det er svært helt at holde overblikket. Første gang du kommer derind er alle kasser grå og du kan ikke ændre på noget. Du kan låse kasserne op dem op ved at indtaste dit kodeord igen når Facebook spørger efter det.

profiloplysninger Vælger du en af kasserne med en lille hængelås på, får du følgende muligheder:

Facebook - valgmulighederHvis du vælger at trykke på “tilpas” giver Facebook dig mulighed for at rette på endnu flere ting og begrænse adgangen til din profil. I billedet herunder har jeg skjult oplysninger for to lister og min søster (det er kun som eksempel – hun må  godt kigge med 😉 )

Facebook profiloplysninger - hvem må se med

Listen over hvad du kan styre under profiloplysninger er mange. Jeg anbefaler at tage fat i “billeder og videoer af mig” og “opslag af venner” og “Billedealbum”. Tænk dig godt om. Hvem har du egnetlig lyst til ser billederne fra julefroksten på Facebook? Din chef? Din mor?

Hvem må se dine kontaktinformationer på Facebook

Når du er færdig med at indstille sikkerheden for dine profiloplysninger, så gå tilbage til hovedmenuen med de fire punkter. Det første billede i denne blogpost. Vælg der “Kontaktinformationer”.

Siden ligner den med profiloplysninger – men lad dig ikke narre – du kan styre en masse gode ting.

få styr på dine kontaktinformationer på facebook

Min favorit er, at jeg kan styre, hvem der kan tilføje  mig som ven fra min profil og fra søgeresultater. Så slipper jeg endelig for ham der bliver ved med at tilføje mig … 😉 Det samme kan du gøre med beskeder. Endelig kan du gemme telefonnummer, email, adresse og andre ting.

2. Skjul dine personlige informationer fra applikationer

Du tror måske du nu er i sikkerhed med dine informationer. Det er du ikke. Det kan godt ske du ikke selv installerer og bruger applikationer på Facebook. Noget andet er, hvad dine venner gør. Når de gør det giver de ofte – uden at vide det – applikationerne lov til at kigge på deres venners information, billeder, vægge og meget mere.

Men du kan skjule dine informationer fra de applikationer dine venner er med i – med få klik.

Hop tilbage til hovedmenuen og vælg “Applikationer og websites”.

Du kommer ind på en side med fire muligheder. Den vigtigste her er “Hvad dine venner kan dele om dig”.

Facebook applikationer og websitesNår du trykker på den får du en lang liste af muligheder for at skjule din information fra de applikationer dine venner bruger. Min egen ser sådan her ud:

Kontroller applikationer på Facebook En anden god funktion er, at du kan ignorere invitationer til applikationer fra bestemte venner, hvis de bare bliver ved med at sende dig ubrugelige ting.

Ignorer venner og applikationer3. Skjul din profil i søgninger

Når du nu alligevel er igang med at styre privatlivet, så har du også mulighed for at skjule din profil i søgninger.

Gå tilbage til hovedmenuen og vælg “Søg”. Du få denne menu:

Skjul dig fra søgninger på Facebook

Og her kan du så styre, hvem der må se hvad.

4. Bloker personer

Det sidste menupunkt på hovedmenuen er “Blokeringsliste”. Den er god og brugbar, hvis der er nogen personer, lister eller bestemte emailadresser du slet ikke vil give adgang.

Blokering af lister og personer på FacebookSkriv navnet på den person du vil blokere og tryk på “bloker”. Det giver dig en liste med en lang rækker personer med navnet – og så er det ellers bare om at gå i gang:

liste med blokering af personer på Facebook

5. Udvidet billedsikkerhed

Nu er du færdig med at lave indstillingerne på hovedmenuen for privatindstillinger. Men der er mere du kan gøre. Hvis du går ind til alle de billeder du har lagt på Facebook, har du  mulighed for at lave specielle indstillinger for hvert album.

Klik fanen “Rediger information”. Det giver dig følgende muligheder

Styr hvem der kan se dine billeder6. Udvidet kontrol over applikationer

Du har også flere muligheder for at styre de applikationer du bruger. Og det anbefaler jeg at gøre, da du kan sikre at applikationerne ikke spammer din væg på Facebook med ligegyldige opdateringer.

Gå ned i venstre hjørne af Facebook og tryk på knappen “Applikationer”. Knappen sidder tæt på det nederste hjørne i dit browservindue.

Du får denne liste:

Liste over apllikationer

Vælg på listen “Rediger applikationer”. Det giver et overblik over, hvad du har installeret.

fb-15

Hvis jeg f.eks. trykker på “rediger indstillinger” for Marketplace, så får jeg følgende muligheder:

fb-16Det er forskelligt, hvilket muligheder der er til hver enkelt applikation, og det er også forskelligt, hvilke faneblade der er til rådighed.

Nu burde du have fået rimelig styr på sikkerheden og privatlivet på din Facebook profil. Held og lykke med at holde chefen, konen, moderen, eks-konen og andre fra at snage i dit privatliv 😉

Jeg håber denne guide har hjulpet dig.

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

58 responses to Guide til privatliv på Facebook og de nye indstillinger

 1. Rettelse:
  Jeg syntes det er bunke møg at indstille 🙂

 2. Facebook kom i dag med nye muligheder for indstillinger til at sikre ens privatliv. Dette er en guide til privatliv på Facebook – med de nye indstillinger.

  Det ville være smart med en DATERING !!!

 3. Hej..

  Facebook har lavet om igen igen igen.. Min profil er delvis lukket for andre, men efter de har lavet om kan man nu gå ind på min væg og se hvem jeg løbende er blevet venner med. Hvordan får jeg lavet det om?

  Mvh Lea

 4. Jeg er ikke daglig bruger af FB. I et stykke tid har jeg gjort alt hvad der var muligt, idet jeg jeg troede at det var en PC fejl. På Google ser jeg nu at der utallige der har samme problem som jeg, med nedtoning af min side i FB. Tænk over hvor mange der har samme problem men ikke henvender sig. Min første tanke var at da FB ville på børsen kunne det være her at der er opstået et krav. Vi kan i dagspressen læse hvor mange milioner FB får i kassen på grund af dette arrangement med vores brug af denne funktion. Kommer der ikke en brugbar ændring sletter jeg FB og går til betalings domæner.

 5. hvad gør man hvis man vil have en af sine venner til at stå under favoritter????

 6. Hej…..
  Nogle gange får man på Facebook en boks der popper op at man skal skrive en kode for at komme videre med det man nu lige er i gang med. Hvordan fjerner man denne boks ? Det er PIV træls, at sidde og vil spille eller kommenterer noget så popper den op :/
  Kan denne boks på nogen måde fjernes eller ???
  Mvh. Helle

 7. Hvordan får jeg en liste frem af mine fans – Det har før kunne lade sig gøre i boksen under “DENNE UGE” hvor der var antal af “synes godt om siden” denne er væk
  Er der et andet sted hvor jeg finder dette.

Trackbacks and Pingbacks:

 1. Guide til privatliv på Facebook | Nettendenser.dk - 10. December 2009

  […] via RSS feed. Du kan også følge Nettendenser på Twitter :-)OBS! Her finder du en opdateret Guide til Privatliv på Facebook og de nye indstillinger. Min ældre guide kan du læse […]

 2. Få styr på de nye privacy settings på Facebook - 10. December 2009

  […] 6 trins guide til privatliv på Facebook er en rigtig god guide til hvordan du får styr på de nye indstillinger. Tak til nettendenser.dk […]

 3. www.anyhed.dk - 11. December 2009

  Guide til privatliv på Facebook og de nye indstillinger | Nettendenser.dk…

  Nye privatindstillinger på Facebook kom i går. Derfor er det er idag du skal få styr på dine egne privatindstillinger – hvis ikke du allerede har gjort det. Denne nye guide vil hjælpe dig til det. Guiden er en omskrivning og tilretning af min over…

 4. Kcast 142: Digital marginalisering - 14. December 2009

  […] relateret til podcastet: -> Nettendenser.dk’s guide til indstilling af Facebooks Privacy-indstillinger. -> Info om den nye Google-telefon, Nexus One, hos TechCrunch. -> Britisk Røde Kors leverer […]

 5. Twitter-selvfedme og digital marginalisering (del 2) « Ida Jeng « blog.politiken.dk - 14. December 2009

  […] Nettendenser.dk’s guide til indstilling af Facebooks Privacy-indstillinger. […]

 6. Guide til privatliv på Facebook og de nye indstillinger « Personal Online Branding & Karma - 7. March 2010

  […] Guide til privatliv på Facebook og de nye indstillinger. […]

 7. Om facebook :StopCensur.dk - 26. September 2012

  […] Nettendenser.dk […]

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*