Hvad er Snapchat?

Lars Damgaard Nielsen —  13. January 2013 — 9 Comments

Hvad er snapchat?Hvad er Snapchat? Her er to definitioner:

Den tørre definition: Snapchat er en app til billed- og videobeskeder, hvor beskeden forsvinder efter du har set den.

(Videobeskeder er pt. kun via iOS)

Den knap så tørre definition: Snapchat en er app, hvor børn kan mobbe hinanden, fordi der intet spor er af mobberiet bagefter. Det er også appen, hvor voksne kan flirte og udveksle sexuelle beskeder (sexting). Eller appen, hvor mindreårige bliver udsat for overgreb af voksne, via beskeder og billeder som sletter sig selv.

Alle beskeder – videoer og billeder – bliver hverken gemt hos afsender eller på Snapchats servere.

I princippet. Det vender jeg tilbage til.

Snapchat er ikke en ny app – men vigtig at lægge mærke til

Snapchat er ikke ny. Appen er fra september 2011. Selvom appen er gammel, er der stor sandsynlighed for, at du ikke har hørt om den før – men prøv at spørge de teenagere du kender. Med stor sandsynlighed kender de til den – og bruger den.

Populært og lidt kikset sagt: Det er det de unge vil ha’ 😉

Lige nu ligger Snapchat f.eks. nummer 15 i den danske iOS App Store og nummer 10 i USA.

Det ser også ud til, at send-og-glem-apps er det næste store inden for foto-apps. Snapchat fik 8 mio. dollars i funding i december 2012 og blev dengang vurderet til at være 50 mio usd værd. Og 21. december sendte Facebook deres app Poke på markedet. Den gør nogenlunde det samme som Snapchat.

Sådan virker Snapchat

Sådan sender du en besked med Snapchat:
 1. Hent appen. Den findes både i Google Play og App Store.
 2. Du tager et billede eller en video.
 3. Du vælger hvor lang tid modtageren skal se det – fra 1-10 sekunder.
 4. Du vælger den person, der skal modtage beskeden.
Sådan modtager du en besked med Snapchat
 1. Hent appen. Den findes både i Google Play og App Store
 2. Du får en notifikation om at der er kommet en ny besked.
 3. Du skal nu holde fingeren på skærmen i al den tid du vil se beskeden (men maks det tidsrum som afsender har bestemt).
 4. Når tiden er gået, forsvinder beskeden fra din telefon.

Snapchat kan måske være dyr for din teenager – på Android

Flere steder på nettet, bliver der i forskellige fora skrevet om, at folk har oplevet store regninger, når de har brugt Snapchat på en Android. Derfor kan det anbefales at holde høje med dit barns regning, hvis det bruger Snapchat på Android.

Modtageren kan let gemme dine beskeder på Snapchat

I princippet er der ingen spor af beskeden, så snart modtageren har set beskeden. Men kun i princippet.

Selvom billedet ikke ligger på Snapchats servere, så forhindrer det ikke modtageren i, at tage et screenshot af skærmen på telefonen.

Det eneste gode i den situation er, at man som afsender får det at vide, hvis modtageren tager et screenshot – og dermed gemmer det man har sendt.

Snapchat - screenshot

Derudover har der også været historier fremme om, at video-beskeder stadig kan findes på telefonen – efter de ellers ikke skulle været at finde. Det kan du læse mere om her.

Bruger du Snapchat? Og til hvad? Smid gerne en kommentar i feltet herunder. Og hvis du keder dig, så finder du mig på Snapchat her. Men pas på – jeg tager nok et screenshot eller to.

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

9 responses to Hvad er Snapchat?

 1. Hej Lars,

  Som forsker kan jeg nikke genkendende til, at det er det, de unge vil have lige nu. Jeg har i denne uge interviewet en række unge (14-15-årige), som var meget begejstrede for denne app. De har dog en noget anden definition end den (knap så tørre), du her leverer.

  Jeg synes især, det er interessant, hvordan unge bruger forskellige billeddelings-apps på forskellige måder, som afhænger af deres funktionalitet. Der er fx forskel på, hvad man deler på Instagram (hvor billederne forbliver) og på Snapchat, hvor billederne (i princippet) forsvinder igen.

  Mange hilsner
  Malene

 2. Hej Malene

  Det lyder spændende med dine interviews. Vil du dele lidt ud af din viden – og her tænker jeg på, hvordan de selv siger de bruger Snapchat.

  Og hvilke apps bruger de ellers?

  Bedste hilsner
  Lars

 3. Fint indlæg.

  Jeg har har selv en teenager i nærmeste familie, som er total hooked på Snapchat. Han kan godt vågne op om morgenen og have 40-50 beskeder liggende. Generelt er han sygeligt fortrolig med “sociale medier” og oprettede endda for nylig en blog om… sig selv. 1.000 likes fik den i de første to uger. Han bruger ellers Instagram, Facebook og app’en ‘Formspring’, som også er personlig sharing. Twitter orker han ikke, selvom han har en konto. Og så handler alt tilsyneladende om at hate på Justin Bieber og wanna-be’s.

  Venligst,
  Kristoffer

 4. Pia Milwertz Jensen 23. January 2013 at 21:55

  Jeg snapchatter, med min 15 årige datter på efterskole og jeg syntes det er fantastisk. Jeg får nogle glimt ind i hendes liv og hverdag jeg ellers aldrig ville få, på en sjov og uforpligtigende måde.
  Desværre har hendes Bedstemor en telefon fra det forrige århundrede ellers er jeg overbevist om at de to også ville kunne få utroligt meget sjov ud af det.

  Med venlig hilsen
  Pia

 5. Interessant! – Er der andre apps du bruger med din datter? Eller er det kun Snapchat?

 6. Pia milwertz Jensen 26. January 2013 at 21:04

  Jeg kigger på hendes IG konto en sjælden gang imellem, men det kan føles lidt som at lure, den er jo ikke direkte henvendt til mig.
  Snapchats er derimod små sjove glimt direkte til mig – lige nu sidder hun for eksempel med efterskolen i Marokko og har sendt et par Snapchats hjem (kan man andet end at blive glad…:) )

  Mvh Pia

 7. Hej Lars jeg fik navnet screenshots fra facebook.com/kolding fra nogen drenge som en af skriv : jeg er sliktunge eller sliksluttet til andre drenge og via google er ordet nåde med (eng.. , af snap snappe * shop skud) som jeg vel brug med screenshots med øjeblikfoto når jeg er ude og ordne haver

Trackbacks and Pingbacks:

 1. Sådan gemmer du SnapChat skærmbilleder uden modtageren ved det - 23. January 2013

  […] SnapChat er en smartphone app til Apple’s iOS (iPad, iPod Touch og iPhone) og Android, som giver mulighed for at sende billeder eller videoer til en anden person, hvorefter beskeden ”selvdestruerer” efter nogle sekunder. For længere forklaring, se her. […]

 2. Ny tendens: Simpelt og uforpligtende | K med kant - 3. February 2014

  […] apps, der er bygget op omkring den uformelle og uforpligtende relation. Her tænker jeg især på Snapchat og Tinder, som er to forholdsvis nye medier (i Danmark), der hurtigt er blevet ret populære, og som […]

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*