Søgefunktionen Graph Search er Facebooks logiske angreb på Google

Lars Damgaard Nielsen —  15. January 2013 — 2 Comments

En ny søgefunktion kommer snart til Facebook med deres Graph Search.Her til aften præsenterede Mark Zuckerberg Graph Search.

En ny søgefunktion fra Facebook, som kun er ude i en betaudgave – og som ligeså stille bliver rullet ud til alle os dødelige engang (hvis vi bruger Facebook på US English).

Men hvad er Graph Search fra Facebook egentlig?

Det er selvfølgelig en søgefunktion 🙂 Noget som har haltet gevaldigt på Facebook i lang tid. Den der er der nu, har praktisk talt været ubrugelig.

Med Graph Search vil du kunne lave søgninger ala “hvilke restauranter går mine venner på i København?” eller “billeder mine venner har taget i xx”. Eller “hvem af mine venners venner er single og bor i Aahus”.

Al data (det som du har ret til at se) på Facebook bliver søgbart. Overvældende!

I bedste positive Facebook-stil forklarer videoen herunder, hvad Facebook Graph Search kan. Du kan også læse dig i dybden her (FB’s egen pressemeddelelse).

Graph Search er også et angreb på Google

Selvom der ikke er nogle annoncer på den nye søgemaskine endnu, kan det næsten kun være et spørgsmål om tid.

For søgefunktionen er designet til at lave klassiske google-agtige reklamer som du ser – lige der, hvor du har lyst til at købe noget. Eller leder efter noget konkret, hvor du kan bruge penge. Den type reklamer, har der endnu ikke været på Facebook.

Som jeg sagde til dr.dk: – Annonceringen på Facebook har tidligere været lidt præget af tilfældigheder. Annoncører har forsøgt at få dig til at få lyst til at købe noget. Med den nye søgefunktion vil Facebook potentielt kunne præsentere dig for annoncer når du søger efter noget du har brug for.

Det er derfor Graph Search er en stor ting for Facebook. Et multimillardområde, når det angår annoncedollars.

Privatlivet

Husk, at du skal være opmærksom på, at al den data du har liggende på Facebook nu kan søges frem af dem, som har ret til at se den. De har hele tiden kunnet se den, men får med søgefunktionen lettere adgang. Og det vil sikkert føre til ramaskrig, når funktionen er rullet ud til den brede offentlighed.

Du kan læse CNETs liveblog fra pressemødet her.

Og hvis du vil bag computeren, kan du læse Wireds beretning om folkene bag om den nye søgemaskine fra Facebook. Blandt andet danskeren Lars Rasmussen.

Lars Damgaard Nielsen

Posts Twitter Facebook Google+

Ekspert i sociale medier og Facebook. Elsker digital strategi og projektledelse :-) Uddannet journalist og har en kandidat fra IT-Universitetet i digital design og kommunikation.

2 responses to Søgefunktionen Graph Search er Facebooks logiske angreb på Google

 1. Tak for fin gennemgang – godt med lidt nuanceret syn.
  Jeg abonnerer på dit feed og fik så samtidig i dag også lige set, at du havde skrevet et indlæg om Snapchat.
  Tankevækkende.
  Jeg beskæftiger mig med cyberchikane og ser Snapchat som et rigtig godt redskab til dette.
  Omvendt er Snapchat jo også netop et redskab til at undgå at alverdens ting gemmes jfr fyringssagen på Aarhus havn, hvor en medarbejder angiveligt under en konflikt havde sendt SMSser, det havde været fornuftigere at slette (da de var sendt fra hans arbejdsgivers telefon).
  Endelig må man sige, at snapchat arbejder FOR den sag, at vi ikke efterlader os for mange spor på nettet til Big Data – med mindre de bagvedliggende data (om afsendelsestid og sted mv)stadig gemmes?
  Nå, sorry, dette skulle vist have været en komentar under dit forrige indlæg.
  Abelone

 2. Ja, nu kommer det evige spørgsmål med Facebook og privatlivet frem igen. Ingen tvivl om at alt man vælger at publicere på Facebook bliver “brugt” mod en, hvilket jeg håber folk er klar over.

  Bliver spændende at se om søgefunktionen på sigt kan bruges lidt bredere, og ikke mindst om den bliver en konkurrent til Google. De helt unge er jo på Facebook 24/7 på både computer og mobil, så kan man først få dem tilvænnet er det vel blot et spørgsmål om tid før de er en stor trussel?

Leave a Reply

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*